Kwetsbaarheid tonen

Ik hoor het u bijna denken: “Wat heeft deze titel nu met de businessclub van het Woold te maken?” 

En toch………
Op donderdag 12-8-2021 is het weer zover, de maandelijkse Rabobankcompetitie. Ach waar gaat het om op deze momenten? Een gezellig samenzijn met ondernemers, onder het genot van een (wederom) excellent hapje en drankje. Geserveerd in het alom bekende opbouwrestaurant rondom het prieel vlakbij hole 4 en 17. Hole 17 biedt dan het mooie plaatje van water, wuivend riet, een bruggetje, veel groene graspluimen, een zandbak en een grote green.

Je zult maar net afslaan op hole 17, jouw bal belandt in het water, en het hele terras rondom het prieel zit vol met businessleden? Vervolgens passeer je al die tafeltjes met lachende, drinkende en etende mensen. Een enkeling maakt nog een gepaste opmerking over jouw golfprestaties, zodat hij de lachers op zijn hand krijgt. Lekker bezig. Hoezo een beetje kwetsbaar? 

Ondernemen is net golfen.

We weten het allemaal; ondernemen en golfen betekent soms winnen, maar ook leren je verlies te nemen.
Ondernemen en het golfspel is risico durven nemen, de ene keer wordt het wat, de andere keer ben je een pijnlijke ervaring rijker.
Ondernemen en golfen is ook op jezelf kunnen en durven vertrouwen. Zelfvertrouwen is een belangrijke kwaliteit.

En juist dat laatste vraagt de nodige zelfkennis. Waar liggen mijn krachtige kanten van het spel, en waar kan het beter? Waar krijg ik energie va en, waar ga ik van kwispelen? Waar heb ik een hekel aan en welke taken schuif ik liever voor me uit. Waar ben ik sterk in, wanneer voel ik me onzeker en kwetsbaar? En bovenal……..durf ik over mijn onzekerheden eerlijk en transparant te zijn?

Pascal Vaes van de Vaes en Linthorst Groep vertelt over het belang van een gedegen recruitment proces. Hun corebusiness is het matchen van kandidaten voor directie- en managementfuncties. Zij zoeken niet alleen geschikte kandidaten voor de openstaande vacature (mn. via LinkedIn), maar zij ‘scannen’ ook het team waar de beoogde kandidaat deel vanuit gaat maken.

En daar komt die kwetsbaarheid om de hoek kijken. Kwetsbaarheid betekent onzekerheid, risico en emotionele blootstelling. Durf jij als directielid transparant te zijn over de dingen waar je niet zo goed in bent? Durf jij je in al jouw aspecten te laten zien, zodat het recruitmentproces niet alleen het proces van de kandidaat is maar ook van jou als directe collega?

Door je kwetsbaarheid te laten zien durf je dus jouw lot in de handen van anderen te leggen. Dit is een gigantisch cadeau dat je aan een ander kunt geven – waarmee je bovendien een grote kans hebt gecreëerd dat je een prachtig cadeau terugkrijgt. Volgens Pascal is dat cadeau in zijn business een collega, die dingen doet en kan welke helemaal passen bij de sterkten en groeikansen van jouw team.

Trouwens, de komende 3 jaar blijft Vaes en Linthorst lid van de businessclub. Om deze daad kracht bij te zetten kunnen golfers bij het Woold gratis teetjes gebruiken, welke door Vaes en Linthorst beschikbaar worden gesteld. 

De ene deelnemer aan deze editie van de Rabobankcompetitie was kwetsbaarder dan de andere. De minst kwetsbaren van deze ronde:

De neary: Hetty Sinnema en Ron Habets
De longest: Miranda Raaijmakers en René Dings
Dagwinnaars: Femke van der Horst en Johan Schriks. 

Met warme groet,
Marij Coolen
MC training & coaching