Heren 1 beleeft spannend competitieslot

rens v 360Zondagochtend 7 mei. Na maanden trainen en een aantal enorm pittige weken waarin het maar niet onze kant op wilde vallen, kwam het aan op deze zondag. Zou handhaving worden veiliggesteld tegen het team van De Tongelreep?

Na een lange rit richting Dordrecht konden we ons gaan klaarmaken voor een wedstrijd wat ons seizoen zou kunnen maken, maar net zo hard zou kunnen breken. Crayestein, de baan van golfclub De Merwelanden, lag er in ieder geval super bij en ook het weer veel reuze mee.

Het is 9:30 uur. Tijd voor de foursome ronde. Zoals elke week werd er met de bekende koppels gestart: Rens V. & Ted, Rens S. & Bjorn en Jules & Raymond. Zoals de afgelopen weken, en eigenlijk ieder jaar terug te zien is, blijkt dat de verschillen bij het foursome format altijd een stuk kleiner zijn. Met dit in het achterhoofd werd er uit de startblokken geschoten door onze eerste twee foursome duo’s. Zowel Rens V. & Ted als Rens S. & Bjorn stonden al vrij snel voor en leken voor grote uitslagen te gaan zorgen. Dit bleek echter verderop in de ronde een stuk lastiger te gaan worden. Bij beide wedstrijden werden er knullig holes cadeau gegeven en hierdoor werd er met “slechts” respectievelijk 3&2 en 3&1 gewonnen.

Aan de andere kant, winst is winst en vooral in dit stadium zijn het vooral de punten die tellen. Jules & Raymond hadden een spannendere wedstrijd waarin misschien niet altijd top gespeeld werd, maar waar wel voor punten gespeeld kon blijven worden. Helaas moesten ze zich op hole 17 gewonnen geven. Hierdoor stonden we 4-2 voor met de lunch. Een voorsprong, maar met nog 6 te spelen singles een zeker nog niet gespeelde wedstrijd gezien de 12 punten die nog verdeeld moesten gaan worden.

14:15 uur. Start van de singles. Rens V. mocht wederom het spits afbijten tegen de kopman van De Tongelreep, een speler met jarenlange ervaring in matchplay wedstrijden. Ted volgde daarna met daarachter Rens S., Bjorn, Jules & Raymond. In het begin leek er niets aan de hand. Rens V. stond up, Ted up, Rens S. up, en Bjorn up en zelfs onder par. Virtueel zouden dit dus al minimaal 12 punten zijn en daarmee was handhaving bereikt.

Dit veranderde echter gedurende de ronde. Nadat Rens V. na hole 13 1 down kwam te staan, bleek zijn tegenstander enorm steady spelen en wist op hole 17 de partij in zijn voordeel te beslissen. Jammer, maar op dat moment geen ramp aangezien Rens S. na hole 10 4 up stond en Ted met 5&3 de eerste punten in de middag veilig wist te stellen. Ook Bjorn wist hier 2 punten aan toe te voegen dankzij een goede ronde en 7&6 winst. Hierdoor stond het 8-4, waren er nog 3 partijen in de baan en was er nog 1 punt nodig voor een gelijkspel en handhaving.

Rens S. bleef op de back nine doen waar hij mee bezig was gedurende de hele dag: solide spelen, niet altijd even top maar er werden weinig fouten gemaakt. Na 12 hole 3 up en vooralsnog weinig aan de hand. Echter, zijn tegenstander maakte in de volgende 6 holes 3 birdies. Hiertegenover stonden alleen maar parren en zodoende werd deze wedstrijd gehalved. Dit kon achteraf ook niet anders, dit was namelijk Rens S. zijn 3e gelijkspel tijdens de singles. Dit punt betekende misschien nog wel het meeste: hierdoor konden we niet meer verliezen en was handhaving dus bereikt!

Jules speelde een degelijke ronde, maar zijn tegenstander kon aanhaken en zodoende moest Jules 1 down richting hole 17. Deze hole is samen met hole 18 “matchplay paradise”: Hole 17 is een korte par 3 beschermd door bunkers en water, hole 18 een par 4 van 225m, beschermd door out of bounds, een bunker en water voor de green. Gelukkig wist Jules hole 17 te winnen en ging zodoende all-square naar 18. Hier verloor hij helaas door een 3-putt de partij alsnog. Stand 9-7 en Raymond kon de wedstrijd voor ons binnenhalen. Hij kwam 1 up naar hole 17, maar moest 17 weggeven en koos ervoor hole 18 aan te vallen (net als Jules zijn tegenstander met succes deed). Dit pakte helaas verkeerd uit en ook hij moest zich op 18 gewonnen geven. Eindstand 9-9…

Helaas geen winstpartij waar vooraf op gehoopt werd, maar wel een gerealiseerd doel. Na een kort woordje van captain Rens V. werd daarom besloten de knop om te zetten en dit zoals de bedoeling was te vieren. Onverwachtse promotie bracht ons in een nieuwe situatie en ongeacht hoe we het voor elkaar gekregen hebben, het is gelukt en dat telt natuurlijk.

21:00 uur. Na een goede maar vooral gezellige afsluitende BBQ werd onze competitiepoule afgesloten met een goede speech van alle captains. Hierna werden afscheid genomen en koers gezet richting het gezelligste clubhuis van Nederland, vooral deze avond. Heren 1 27-holes en Dames 1 27-holes waren kampioen geworden en dat werd natuurlijk goed gevierd. Hier sloten wij ons natuurlijk bij aan, aangezien handhaven in de 1e klasse misschien wel net zo zwaar is als kampioen worden in de 2e klasse. Herkenbosch, de kampioen van onze poule vorig jaar, is bijvoorbeeld dit jaar weer gedegradeerd naar de 2e klasse. Het was daarom ook enorm fijn rond half 11 ’s avonds nog onthaald te worden alsof wij net zo goed kampioen waren geworden. Het is wederom bewezen dat de sfeer op onze club altijd erg goed is niet snel ergens anders te vinden zal zijn. Het personeel wat tot in de late uurtjes heeft gewerkt, namens ons super bedankt voor de goede zorgen!

Handhaven is gelukt, eind goed al goed. Dit is natuurlijk niet door ons zessen alleen gebeurd. Achter ons hebben we van een boel mensen hulp gekregen. Ten eerste de vereniging voor het mede subsidiëren van ons plan. Daarnaast Rob voor het verzorgen van onze lessen en het beschikbaar stellen voor alle faciliteiten op woensdagavond tijdens onze trainingen. Ook Miranda (Sensare, BC-lid), Theo (Campanula, BC-lid) en Bjärne (Personal Trainer Asten Someren) hebben ieder op hun eigen manier bijgedragen aan dit seizoen. Verder hebben we wekelijks een auto van de golfbaan meegekregen om al onze spullen te kunnen vervoeren, ook dat wordt zeer gewaardeerd. We willen daarom al deze personen enorm bedanken voor hun bijdrage, net als de wekelijkse support die we hebben gekregen van toeschouwers en alle succeswensen op de club. Nu is het tijd om te evalueren, door te groeien met het team en vooral om te genieten van dit seizoen. We zijn een bak een ervaring rijker en we did it!

Namens het Heren 1 team,

Rens van der Schouw
Rens Vendrig (C)
Ted Schulkes
Bjorn van Asselt
Jules Meuffels
Raymond Koster