Van de regen in de drup

Het is zondagmorgen 7 april, de eerste dag van de NGF-competitie.
Ik lees de artikelen op de website van het Woold van onze clubgenoten die de afgelopen dagen  hun start gemaakt hebben in de voorjaarscompetitie.

Elke schrijver/journalist meldt de hoeveelheid water, welke de afgelopen tijd gevallen is.
U herkent die regenbui wellicht wel. Die ene regenbui die vanaf oktober 2023 tot afgelopen donderdag onafgebroken geduurd heeft. Ze kende vele gezichten.

Van hartstochtelijk met kort, maar krachtige energie uit de hemel storten tot in langdurig grote hoeveelheden met dikke druppels. Deze regen kenmerkt zich door snel gecreëerde waterplassen op de greens en in de bunkers. Af en toe gepaard gaand met een bliksemschicht en een hoop gedonder.

Soms was de regen druilerig, en stelde die je geduld en doorzettingsvermogen op de proef. Zo’n bui welke  zeurend continu aanwezig is en die geholpen wordt door een snijdende wind.

De luchten oogden heel afwisselend met donkere wolkpartijen in de verte, maar die dan wel te snel dichtbij kwamen. De zon een enkele keer heel dapper pogend om een klein gaatje te slaan in die grijswitte massa. Mijn gevoel aan gemis van helblauwe luchten met me voort dragend.

Maar ook heb ik prachtige regenbogen gezien. En tjsa, als je een regenboog wil, dan dien je de regen te accepteren.

Ondergelopen kelders en tunnels, lekkages, te hoge grondwaterstand en veel te natte golfbanen. Het begrip ‘tijdelijk water’ is nog nooit zo vaak gevallen als afgelopen winter. Bij ‘tijdelijk water’ mag je je bal droppen, 1 stoklengte van een referentiepunt waar je zonder belemmering (d.w.z. zonder dat je tot je enkels in het water staat), maar niet dichterbij de hole. Ik heb de afgelopen maanden regelmatig gezocht naar zo’n referentiepunt, maar slechts zelden gevonden.

Al die nattigheid heeft ons niet weerhouden om te trainen, te oefenen, natte voeten op te lopen en onze regenkleding te testen.

En wat een feest en opluchting dat juist het weekend van de eerste wedstrijd in de NGF-competitie 2024, het mooiste weekend van het afgelopen half jaar wordt. De weersvoorspelling is goed: op zaterdag 25 °C en zon. Op zondag iets minder warm, maar droog. Een perfecte dag om de strijd aan te gaan met onze tegenstanders van dit jaar.

Maar als donderslag bij heldere hemel, als een niet voorspelde plensbui (niet eens een storm in een glas water), komt het bericht dat onze wedstrijd niet door kan gaan. De baan van Landgoed van Nieuwkerk is veel te nat. We vallen van de regen in de drup.
Schijnt buiten eindelijk de zon, dondert en bliksemt het in onze golfharten. Wat een teleurstelling. 

Maar goed………na regen komt zonneschijn. Op de reservedag 12 mei, zijn we van harte welkom op Landgoed van Nieuwkerk.
Immers; als het regent in mei, dan is april alweer voorbij!

Namens dames 1
Marij Coolen