Rabocompetitie maart: Jan de Wind
Voor menigeen is de eerste wedstrijd voor de Rabocompetitie de officieuze opening van het golfseizoen. Meerdere uren gelest, getraind en de gym bezocht en nu voor het eerst weer spelen voor het grote publiek. De eerste wedstrijd heeft traditioneel een bijzondere relatie met de weergoden.
Was het andere jaren vooral nat, heel nat, dit jaar dus storm. Enkele uren voor de start was er nog beraad bij het MT, kon dit wel doorgang vinden? Gelukkig werd besloten het een kans te geven. Wat volgde waren zeer bijzondere omstandigheden om golf te spelen. Er is wind, harde wind en er is 11 maart 2021. Op voorhand was duidelijk wie de winnaar van de dag zou gaan worden, Jan de Wind dus.
De competitieopzet is gelijk aan afgelopen jaar. De beste 9 holes scores van de dag tellen voor de Rabocompetitie. Per 1 maart dus op basis van het World Handicap System (WHS).
Globaal kan worden gesteld dat bijna iedereen met een EGA handicap van 6 of hoger nu een hogere WHS handicap heeft en dus extra slagen voor de Stableford telling krijgt.
Over handicap gesproken. Golf is één van de zeer weinige sporten met een handicapsysteem dat het mogelijk maakt spelers van verschillende sterkte tegen elkaar te laten strijden. Op zich een nobel streven. Echter alleen goed te gebruiken als de geregistreerde handicap ook een reële afspiegeling van de speelsterkte is. Door veel qualifyingkaarten te lopen en in te voeren wordt dit vanzelf geregeld. Zeker met het nieuwe WHS systeem.
Datzelfde handicapsysteem zou ook een aanleiding kunnen zijn om juist niet te lessen en te trainen want een verlaging van het handicap wordt immers ‘beloond’ met een afname van het aantal slagen dat een speler mee de baan in krijgt, een soort negatieve beloning dus.
Voor veel golfers is het een uitdaging de eigen handicap te verlagen en daar veel voor te doen.
En er valt veel te doen. Lessen bijvoorbeeld. Nieuw is lessen op basis van big data. Een bijzonder interessante ontwikkeling. Met sensoren en een app zijn alle data van een ronde vast te leggen. Doe dit meerdere ronden en er ontstaat een stuwmeer aan data. Hiermee is heel nauwkeurig te bepalen waar in de lessen aandacht aan besteed zou kunnen worden. Er was donderdag opnieuw een speler die met Arccos sensoren de baan inging. Wordt zeker vervolgd.
Nieuw materiaal testen. Bijvoorbeeld de soort clubs waar Bryson DeChambeau mee speelt die allemaal dezelfde lengte (ijzer 7) hebben. Zou voor veel spelers een optie kunnen zijn. Proberen? Laat maar weten.
YouTube bekijken. Niet al die filmpjes met snelle oplossingen voor allerhande golfproblemen. Een probleem (slice, hook, toppen etc.) laat zich pas oplossen als de oorzaak wordt vastgesteld en daar zijn echte specialisten voor nodig. Gelukkig hebben we die.
Wél bijvoorbeeld een YouTube presentatie van Butch Harmon, de voormalige trainer/coach van Tiger Woods en Phil Mickelson en nu van Dustin Johnson en Ricky Fowler. Ruim 2 uur lang een fantastisch inzicht in de wereld van golf. Zeer de moeite waard. (zie: PGA Spring Educational Forum 2016).
En wat te denken van de Podcast “Potje Golf”. Aflevering 12 gaat over greenkeeping. De voorzitter van de vereniging van greenkeepers werd geïnterviewd. Er is me één opmerking speciaal bijgebleven. Greenkeepers ervaren het niet repareren van plaggen en pitchmarks als een gebrek aan respect voor hun dagelijks werk. Zij hebben er een dagtaak aan om de baan in optimale conditie te krijgen en te houden en het minste wat wij kunnen doen is ons respect tonen door de schade die wij veroorzaken netjes te repareren voor we de ronde vervolgen.
Terug naar de Rabocompetitie, uiteindelijk fijn gespeeld, heerlijk en Coronaproof gegeten door de baan:
Uitslag Heren
- Christan Meulendijks – 21
- Berno Joosten, Frans Sijben, Pascal Vaes, Rogier Wentink & Ben Buiting – 19
Uitslag Dames
- Sophia van Eijk & Vivian Schriks – 19
- Miranda Raaijmakers – 16
Noteer 8 april vast in de agenda, tweede ronde Rabocompetitie. Vast en zeker met minder wind.
Theo Lankhorst