Kampioensfeest?

Op een haar na zijn we kampioen. Van de 18 te verdelen wedstrijdpunten moeten we er 7 binnentrekken. Dat moet mogelijk zijn. Dat is geen onmogelijke opgave.

We zijn geïnspireerd door Sarina Wiegman. Het coachend brein achter de Oranjeleeuwinnen van het Europees kampioenschap damesvoetbal 2017 en het wereldkampioenschap in 2019. U kent haar vast wel.

Zij is een ervaren ex-international, die zich heeft bekwaamd in technische, tactische en management-aspecten van het bondscoachschap. Eén van de dingen, die zij met de Oranjeleeuwinnen trainde was omgaan met lastige, onverwachte omstandigheden. Een interland staat immers bol van ongeplande gebeurtenissen. Daarbij valt te denken aan uitval door blessures, heftige regenval, een scheidsrechter die discutabele besluiten neemt, een veld wat modderig en glad is, een gemene tegenstander, een paard op het veld, etc. Het doel van dit alles: “Laat je emoties of spanning niet oplopen, doe wat je moet doen, ook als het lastig wordt!”

De inspiratie was er, maar ons team is vergeten om de techniek van ‘omgaan met lastige en onverwachte gebeurtenissen’ voldoende te oefenen.

De golfbaan waar we spelen is nog steeds drassig en de fairways zijn niet allemaal voldoende droog, recht en zonder hobbels. De rough kan nog niet gemaaid worden, dus die grassoorten in die rough staan hoog in de wind te zwaaien en te zwieren naar ons. En dan weet je al; “Daar moet ik niet wezen! Ik hoef alleen maar lachend terug te zwaaien en afstand te houden”. Door de vele madeliefjes in de baan (normaal gesproken vind ik dat een heel schattig bloemetje), kan je nauwelijks je bal terug vinden. De bunkers staan droog, maar zijn vergeven met opkomende graspollen en vaargeulen door de regenval. De greens zijn heel erg ondulerend en her en der traag. Dat ene putje valt net niet en bij onze tegenstander net wel. En dat ook nog van grotere afstand…


Dus……..nee, we zijn geen kampioen geworden! We komen 1 wedstrijdpunt tekort om dat kampioenschap binnen te trekken.

Toch vieren we feest.

De kampioenen van de Wouwse Plantage worden letterlijk gekroond door het plaatsen van rose kroontjes op hun hoofd. Met als toegift een duik in een zwembadje om hun kampioenschap te vieren.

De gastvrouwen van Landgoed Nieuwkerk hebben er alles aan gedaan om de dag zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Niets is te dol; dansmuziek op het terras, een heerlijke barbecue met een goed glas wijn.

De dames van Albatross dragen plotseling een groene baret met op de bovenkant een ware golfgreen inclusief vlag. Onder die baret zitten de keeltjes van de golfdames, die naast het golfspel ook de zangkunst beheersen. In no time is het hele terras gevuld met een dameskoor. Eerlijk is eerlijk….niet allemaal goed bij stem.

The Duke is ook gedeeld eerste geworden, behalen klassebehoud en vieren met verve dat ze zo’n leuke golfcompetitie hebben gehad.

De captain van de Wouwse houdt ter afsluiting van de competitie een wervelende speech waarin ze aandacht besteedt aan hun onverwachte kampioenschap, het belang van de sportieve ontmoeting en de verbinding onder elkaar. Terwijl ze praat, gaat haar hoofd heen en weer om haar woorden kracht bij te zetten. Dat kleine rose kroontje op haar hoofd beweegt elegant en koket met haar mee.

Het brengt haar niet van haar à propos. Ik kan zien dat zij haar hoofd koel houdt onder onverwachte en bijzondere omstandigheden! Dan ben je een ware kampioen!
Van harte gefeliciteerd.

Namens dames 1,
Marij Coolen