Heren 1 36-holes verspeelt laatste kans op titel, maar stelt wel handhaving veilig

Zondag 30 april, tijd voor speelronde 4 & onze derde wedstrijd van dit competitieseizoen. Voor de trouwe lezers bekend dat we op deze dag ons zouden kunnen revancheren voor het verlies tegen De Dommel vorige week en daarmee tevens onze titelkansen in leven kunnen houden door van De Haenen te winnen. Locatie: De Dommel. Een deel van ons team was er nog nooit geweest, dus het rondje voorspelen was daarom zowel nodig als verbazingwekkend mooi.

De 95 jaar oude baan ademt golf: een oud clubhuis pal tegen de green van hole 18 aan, een apart “secretariaat gebouwtje”, een mooie oprijlaan en niet onbelangrijk: een volwassen, volgroeide baan. Althans, 12 van de 18 holes. Een aantal jaren geleden zijn er namelijk 6 holes aan toegevoegd om tot een volledige 18-holes baan te komen. Deze holes zijn nog relatief nieuw en liggen naast een bosrand. De baan is dan ook druk bezig om dit gebied te integreren in het landschap van de andere 12 holes. Kenmerkend naast de volwassenheid is dat de baan relatief kort is, maar dat precisie gevraagd wordt en soms ook een bepaalde “shape” van de tee. Wetende dat het team uit Teteringen op volle oorlogssterkte op zou dragen, was het duidelijk dat dit geen gemakkelijke wedstrijd zou gaan worden.

Tijd voor de foursomes om 9.00 uur, oftewel “de vroege start”. Om 9.00 uur starten heeft zowel een voordeel als nadeel: je bepaalt zelf het wedstrijdtempo, maar het gevolg is wel dat bij wedstrijden die tot aan hole 18 moeten er wel een kortere tijd is om te kunnen lunchen. Over het nog vroeger zetten van de wekkers zullen we het maar niet hebben, aangezien dat half uurtje eerder opstaan ook niet meer uitmaakt op een dag waarop we zo’n 15 uur van huis zijn. Op kop vertrokken Jules & Taylor, met daarachter Rens V. & onze invaller Nick Bronzwaer omdat Ted dit keer afwezig was. Rens S. & Nick G. sloten de rij. Er volgden interessante wedstrijden: sommigen stonden snel voor, anderen direct achter, maar op de backnine (die volledig in het bos licht) liepen alle wedstrijden toch tot het einde. Jules & Taylor stonden 2 down dormie, maar sleepten alsnog een punt uit het vuur door hole 17 & 18 te winnen. Rens V. & Nick B. verloren helaas 1 down op 18 en Rens S. & Nick G. kwamen ook terug van een achterstand. Op hole 15 trokken ze de stand gelijk en de laatste 3 holes werden gesquared. Tussenstand: 2-4 voor de Haenen.

All to play for! In een heerlijk zonnetje kon op het terras worden gesproken over ieders ervaringen en de krachtsverhoudingen. Wederom moesten alle wedstrijden naar hole 18, dus een scenario zoals de voorgaande week waarbij er ook tot op het laatste moment gespeeld werd voor de overwinning was niet uitgesloten.

In de singles startte Jules op kop, met daarachter Rens V., Nick B., Taylor, Rens S. & Nick G. Ook in al deze wedstrijden deden we weinig voor onze tegenstanders onder. Echter werd het op de backnine duidelijk dat de Haenen deze keer toch een maatje te groot bleek. Jules verloor op hole 16, Rens V. op hole 17, Nick B. op hole 15 en Nick G. op hole 17. Enkel Taylor & Rens S. konden punten op het bord noteren dankzij een 5&4 overwinning en een gelijkspel. Eindtand: 5-12 voor de Haenen.

Op het eerste oog een bittere pil; waar we na de eerste speelronde en de bijbehorende overwinning nog goede kansen zagen om mee te doen voor de koppositie in de poule, bleek gedurende de afgelopen weken dat het dit seizoen toch niet onze kant op wilde vallen. Daarentegen is handhaving wel weer veiliggesteld op het een-na-hoogste niveau van Nederland, aangezien de Wouwse Plantage niet wist te winnen van de koploper Landgoed Nieuwkerk. Omdat we aankomende zondag op de Wouwse Plantage spelen, kunnen ze ons dus ook niet meer inhalen. Voor ons rest enkel een laatste competitiedag op deze mooie baan, hopelijk net als de vorige wedstrijd in heerlijk lenteweer. Daarbij hebben we nog wel een hand in wie er eerste zal gaan worden, Landgoed Nieuwkerk móet namelijk van ons winnen om de koppositie veilig te stellen en anders zal de nummer 1 volgen uit de andere wedstrijd: De Dommel vs. De Haenen. En niet onbelangrijk: we willen deze competitie goed eindigen, dus een overwinning zou een mooie afsluiting zijn en tevens een beloning voor de reis op en neer naar de Wouwse Plantage, die achter Bergen op Zoom ligt. Die reis zal al vroeg beginnen, omdat we ook dan de “vroege start” zullen hebben. De wekker mag dus nóg vroeger worden gezet!


Namens Heren 1 36-holes,

Rens van der Schouw