Golftrip Murcia met de greenkeepers

greenkeepers 201931 maart, zondagochtend was het zover. De mannelijke helft baaneigenaren, zeven greenkeepers en een golfpro togen midden in de nacht naar Eindhoven airport. Doel van onze trip, leren van de collega greenkeepers in Spanje, Murcia.

Een vlucht om 0700 uur, een klok die verzet werd betekende letterlijk ‘midden in de nacht’ opstaan. Wat we er graag voor over hadden. Na een strakke planning bij de gates, praktisch alle boarding passen op één Iphone, zaten we om 06.15 aan een heerlijk worstenbroodje met koffie. Een goede start van onze leerweek.

Aangekomen op het resort werden de kamers verdeeld, de spullen uitgepakt en een lunch genuttigd. Natuurlijk hoort daar een klein borreltje bij terwijl collega reisleiders Merijn en Lars de pro meehielpen elders de gehuurde golfsets op te halen. Laat op de middag togen we naar de Spaniard Inn waar verschillende TV’s hingen en we Ajax PSV keken, F1 met Max en uiteraard een klein biertje met ‘fingerfood’ konden doen. Verdere details geven we niet maar wat we geleerd hebben van deze dag is dat Ajax gewonnen heeft van PSV en Max goed kan autorijden. Op naar een verdiende nachtrust en de dag van morgen.

Maandag stond in het teken van gras, golf en ervaring opdoen in Spanje. In drie eerlijk verdeelde flights hebben we ‘best ball’ gespeeld op Hacienda del Alamo. 18 holes waarbij we onze geleerde technieken van afgelopen winter konden toepassen. En ik kan u zeggen, onze greenkeepers hebben talent! De mooiste ballen afgewisseld met hoogstandjes van de baaneigenaren deden het baanrecord bibberen. Helaas, net niet kunnen verbeteren.

Het is leuk om te zien hoe een baan in Spanje is opgebouwd. Tees, fairways, bunkers en greens zijn natuurlijk vast onderdeel van een baan. Maar in een gebied waar het nauwelijks regent is er naast de fairways veel woestijngrond. Ter indicatie, op onze baan gebruiken we gemiddeld 20.000m3 water per jaar, op Hacienda 400.000m3 ! Met andere maaipatronen, verschillende soorten gras in zomer en winter zien we de andere kant van baanonderhoud. ’s Avonds zijn we heerlijk tapas gaan eten in Cartagena. In een zijstraat van ‘Calle de Carmen’ in een klein, gezellig Spaans barretje. Daarna op het terras nog een afzakkertje en terug naar ons verblijf.

Dinsdag begonnen we met een rondleiding door de headgreenkeeper van Hacienda. Hij vertelde volop over het maaien, watergebruik, meststoffen, machines, opbouw van de baan en nog veel meer. Gelukkig hadden we een tolk bij ons in de naam van Pieter Losecaat, mijn collega in Spanje. Na deze 1.5 uur durende rondleiding togen we naar La Manga, een resort met 3 banen. Daar aangekomen zien we dat ze ook prikken, bezanden en ‘slitten’. Overigens viel onze mannen op dat de greenkeeping daar niet zo recht kon maaien!!! Na een koffie zijn we gaan lunchen in Cabo de Palos, een authentiek vissersdorp aan de kust. Uiteraard hebben we dat op zijn Spaans gedaan met een paella. Delicioso!

Onze reisgids nam vervolgens de touristische route langs de ‘Mar Menor’ op naar het volgende resort, El Romero. Een baan met mooi onderhoud, vele hoogteverschillen en een leuke eilandgreen. Wat op dit soort Spaanse banen opvalt is het grassoort. Het zogenaamde ‘Bermuda’ wat tegen de hitte bestand is. Het brengt wel met zich mee dat dit gras in de winter gaat slapen en geel kleurt. En daar onderscheiden de banen zich. De ene baan zaait in oktober ‘Raai’ gras om groene fairways en tees te hebben, de andere baan gaat met de natuur mee en laat alles vergelen. Het is mooi om te zien hoe een baan hiermee zijn karakter kan bepalen. We sloten de dag af met een heerlijk diner op het resort in een van de restaurants daar.

Met dank aan de baaneigenaren die dit alles mogelijk hebben gemaakt hebben de greenkeepers en golfleraar een leuke en leerzame golftrip gehad in het zonnige Spanje.