Geslaagde golfregelquiz “golfen zonder stokken”

P1050943Afgelopen vrijdag 13 oktober was het dan zo ver: de eerste golfregelquiz “golfen zonder stokken”. Een gezellige quiz met de praktijkvragen op de Gezandebaan. Er hebben zich in het totaal 9 teams aangemeld, die vanaf half zeven op het terras in gezonde spanning wachten op de start.  Deze teams, vaak met een ludieke naam, zijn klaar om zo goed mogelijk te presteren.

Will van de Moosdijk opent de avond en heet iedereen, mede namens medeorganisator Jos Hendriks, van harte welkom.

Hij spreekt de hoop uit dat deze avond voor herhaling vatbaar is zodat alle deelnemers later kunnen zeggen: wij stonden aan de wieg, aan het begin, van een mooie traditie. Een nieuwe quiz ‘ter leering ende vermaeck’ strekkende.

Hierna legt hij de spelvorm uit, kortstondig onderbroken door een prachtig lied gezongen door Jan van Eijk. Alle teams krijgen een antwoordformulier, een potlood en een routebeschrijving. Dit laatste niet zozeer om niet te verdwalen, maar als hulpmiddel waar zich ongeveer de vragen op de baan bevinden. Er wordt gespeeld volgens de local rules van Het Woold.

Op elke hole van de baan start een team. Men moet telkens twee situaties bekijken en een antwoord geven. Op de baan zijn Gré Peters, Bert Lases, Jan-Karel Jobse en Mieke Leenders aanwezig om waar nodig te assisteren en te beoordelen. Juist zij weten dat het nearest point meestal niet het nicest point is.

 

Ja en dan de vragen. Allemaal vragen zoals wij die dagelijks op de baan (kunnen) tegenkomen. Een bal op het pad en bij een aangepaalde boom. Een bal die ingebed ligt of in tijdelijk water. Een bal wel of niet in een waterhindernis. En krijg je nu wel een strafslag als je per ongeluk tegen een bal op de green aan loopt of niet. Het valt niet altijd mee.

Er wordt stevig gediscussieerd in de baan.
Regelmatig hoor je: ik weet het zeker…..maar ja, als dat meer mensen in een team denken….

Als iedereen binnen is geeft Jos, na wat technische problemen overwonnen te hebben, tekst en uitleg bij de diverse situaties, visueel ondersteund op een scherm. En natuurlijk waren er ook een paar ‘instinkers’.

En dan volgt de uitslag. De spanning stijgt, wie wint er deze avond? Hetgeen sommigen al gedacht hadden wordt bewaarheid. Het viel echt niet mee, terwijl wij het meestal in de baan zo goed weten. Maar ere wie ere toekomt: de top drie van deze avond zijn echt de top drie.

20171013 213913Zij steken er met kop en schouders bovenuit.
3de plaats: team Hole 19
2de plaats: team Hatse Flats
1ste plaats: team Par-ladies

De dames krijgen de felbegeerde wisseltrofee en mogen een heel jaar met een ‘profpet’ lopen. En zeg nu eerlijk: wie wil dat nou niet.

Hierna volgt nog een gezellig samenzijn, waarbij er natuurlijk de nodige vragen worden gesteld en situaties opnieuw onder de loupe worden genomen. Maar iedereen is het er wel over eens dat zo’n avond behalve gezellig, ook erg leerzaam is. Wie weet zien we elkaar dan ook weer in 2018 bij ‘golfen zonder stokken’.