De weg naar het kampioenschap

Eind juni 2022 had ons jeugdteam ondanks alle goede bedoelingen een tegenvallende competitie gespeeld. Het gevoel dat er meer inzat was zowel bij spelers als bij de trainer aanwezig.

Na een uitvoerige evaluatie diende er zich een grote kans aan. Een goede bekende bood aan om ons competitieteam te sponsoren met extra trainingen. Die kans moesten we met beide handen aangrijpen. In overleg met head pro Rob Mouwen wordt het op Het Woold bekende masterplan na 6 jaar nieuw leven ingeblazen. Een plan waar plek is voor 4 spelers uit ons competitieteam. In oktober starten we met een 0 meting bij Rob, alle vier de spelers krijgen in de studio van Rob een analyse van hun spel waarbij de leerdoelen worden uitgezet. Het is aan mij om in de resterende 36 uur groepstraining die lijn te bewaken en aan te sturen. Benieuwd naar een van de 0-metingen? Klik dan op de button hieronder voor die van Savine:

De extra trainingen zijn niet vrijblijvend, iedere speler moet buiten de reguliere trainingen om (die van het jeugdplan en het masterplan) minimaal 1x per week 18 holes spelen. Verder moeten ze allemaal 1x in de maand een training verzorgen aan hun mede teamgenoten, zodat ze gaan verdiepen in de materie die ze in hun trainingen behandeld krijgen. Daarnaast zijn ze ook verplicht om mee te helpen bij het ballenrapen, targets op de range/heuvels en struiken naast de range leeg te maken.

We hebben heel de winter hard getraind, en de laatste maanden voor de competitie gebruikt om veel in de baan te spelen. Begin juni kwam steeds dichterbij en nu moest het ook in de wedstrijden gebeuren:

  • De eerste wedstrijddag zondag 4 juni werd er gespeeld op het Land van Nieuwkerk gespeeld, De greensomes werden moeizaam afgewerkt maar in de singles werd er goed gespeeld, helaas was het resultaat een derde plaats en maar 2 wedstrijd punten.
  • Zondag 11 juni moest ons team naar de Eindhovensche, deze dag viel alles op zijn plek zowel in de greensomes en de singles werd er goed gespeeld. Dit resulteerde in een eerste plaats en 6 wedstrijd punten.
  • Zondag 18 juni was Crossmore de gastheer en ons team leek in de winning mood, 1 iets mindere greensome maar voor de rest geweldig spel en veel stableford punten. Wederom een eerste plaats en 6 wedstrijd punten voor ons team.

We hadden de Eindhovensche ingehaald en we gaan met 1 punt voorsprong de laatste wedstrijddag in, ook nog eens op onze eigen prachtige baan.

Zondag 25 juni was het de dag dat het moest gebeuren, heel de week heb ik mijn spelers zien trainen om te zorgen dat ze er helemaal klaar voor waren. Dat was al erg mooi om te zien. Onze baan lag er prachtig bij, grote dank aan ons geweldige greenkeepers team. Daar kon het niet aan liggen, de spanning om kampioen te worden was daarentegen wel aanwezig en dat is natuurlijk ook begrijpelijk. Geen van onze spelers had hier ervaring mee.

Om 09.00 uur begon de eerste flight aan hun wedstrijd. De eerste holes begonnen niet zoals gehoopt en er vlogen nogal wat ballen niet de juiste richting op. Maar zoals Rens terecht om 11.00 uur zei, Stijn er moet nog veel gespeeld worden rustig blijven, dus wacht maar eens af.

Het werd een van de warmste zondagen van het jaar dat maakte het geheel ook niet echt makkelijker. Rond 13.30 uur kwamen de eerste flights uit de baan en al snel werd het duidelijk dat het erg close ging worden. Toen alle spelers binnen waren konden alle scores ingevoerd worden. Op het terras werd er door de jeugd ondertussen heerlijk gegeten in afwachting van de definitieve uitslagen.

Op voorhand hadden we 1 wedstrijd punt voorsprong, nu was de Eindhovense de dagwinnaar en stonden we uiteindelijk 1 punt achter. Alleen op elke wedstrijddag wordt er 1 extra wedstrijd punt uitgedeeld aan de speler die in de single de meeste punten heeft gehaald. En dit bleek van cruciaal belang, Savine Hoebergen had met 23 punten  de meeste punten van de dag behaald en zodoende kreeg het Woold 1 extra wedstrijdpunt zodat we weer op punten gelijk kwam. Toen was het niet spannend meer want het volgende wat de doorslag zou geven was het aantal stableford punten over de 4 wedstrijddagen en die stableford punten hadden wij veel meer gehaald als de Eindhovensche.

Dus we waren kampioen! Na nog een extra check was het helemaal zeker!

Ikzelf mocht het woord voeren en was enorm trots dat ik mijn team als kampioen mocht huldigen. Dat werd enorm goed gevierd op de driving range met confetti en opgeblazen kampioensbekers, het team besloot naar hole 17 te gaan om daar vanaf de brug een vreugdesprong te maken in de waterhindernis, iets wat alle ouders met veel plezier bekeken.

In mijn niet helemaal objectieve opinie hebben we het kampioenschap dik verdiend gewonnen omdat alle spelers er hard voor gewerkt hebben en dit jaar echt als team hebben samengewerkt. Jori, Yari, Luka, Joep, Frans en Savine: nogmaals van harte gefeliciteerd het is jullie ontzettend gegund! Ik ben iedereen die mee heeft geholpen aan deze titel enorm dankbaar.

Een extra woord van dank naar onze sponsor Wil Hoebergen van BAA die niet alleen de masterplantrainingen mogelijk heeft gemaakt, maar ook nog eens door Balans al onze spelers in prachtige teamkleding heeft gestoken.


Op naar de Hoofdklasse. Dat wordt wederom een extra tandje bijzetten, maar we gaan de uitdaging graag aan.

Stijn Willekens