Bericht van de greenkeepers: de reden van de huidige baancondities

De afgelopen maand heeft het veel geregend. Natuurlijk hoort dit bij de tijd van het jaar en bij het aanleggen van de baan en bij tussentijdse aanpassingen is goed nagedacht over het bespeelbaar houden van de baan. Zo ligt er op veel plaatsen drainage onder de fairways en greens, zodat water snel kan worden afgevoerd. Ook de diverse beekjes zorgen voor het afvoeren van neerslag en natuurlijke hellingen en heuvels sturen water naar deze plaatsen. Verder is onze Vier Eijckenbaan natuurlijk op zandgrond aangelegd. Dit zorgt ervoor dat we onze banen praktisch iedere dag geopend kunnen houden.

Toch hebben we moeten besluiten om per november de winterregels in te stellen met daarbij een paar uitzonderlijke beperkingen. Dit heeft een aantal redenen. Om te beginnen met de hoeveelheid neerslag die vanaf oktober gevallen is, want dit is de driedubbele hoeveelheid van wat er normaal in deze tijd valt. Daarnaast speelt het ook een grote rol dat het gras nog lange tijd is blijven groeien. Dit moet natuurlijk worden gemaaid, maar dat gaat niet als het zo nat is. Ook vallen de bladeren momenteel van de bomen en dit zorgt voor “vettigheid” in de toplaag. Deze toplaag gaat daardoor, samen met het hogere gras, dicht zitten en hierdoor trekt het water minder snel weg. Het is daarom soms belangrijk om het aantal contactmomenten met het gras te beperken, wat beperkingen als gevolg heeft.

Momenteel is het dus even wachten tot er een wat drogere periode aankomt, zodat we de baan verder “winterklaar” kunnen maken. Tot die tijd verzoeken we iedereen vriendelijk om zich te houden aan de meldingen die we in de baanstatus vermelden, bijvoorbeeld wanneer het kan met draagtassen te spelen en met trolleys enkel op de paden of aan de zijkant van de fairway te rijden. Zo voorkomen we onnodige schade aan de baan en kunnen we allemaal blijven genieten van onze golfrondes op Het Woold. We hopen daarbij natuurlijk dat we ook snel weer handicarts/buggy’s op de paden kunnen laten rijden.


Namens de greenkeepers,

Henk Loomans, hoofdgreenkeeper op Het Woold