Promotiewedstrijden heren 36 eerste klasse

Eéns in de pakweg vijf jaar komt de vraag van de NGF of een golfbaan promotiewedstrijden voor de NGF voorjaarscompetitie wil huisvesten.

Dit jaar belandde dit verzoek bij Het Woold. De herenteams van Brunssummerheide, de Noordwijkse, de Lochemse en ’t Sybrook waren kampioen geworden in hun poule en twee van hen kwamen in aanmerking voor promotie naar de hoofdklasse, het hoogste niveau voor de herencompetitie. Overleg tussen management en vereniging (TC), leidde tot groen licht.

Het management stelde de baan ter beschikking en samen met de TC werd de organisatie verzorgd.

Zondag 21 mei was het zover. Op zaterdag 20 mei kwamen drie teams voorspelen. Twee van hen overnachtten in respectievelijk Heusden en Deurne. Niets werd door hen aan het toeval overgelaten.

In alle vroegte arriveerden de heren op het Woold. Met name de teams van de Noordwijkse en Brunssummerheide waren gebrand op promotie, voor de Lochemse en ’t Sybrook betrof het meer een toetje na een onverwacht succesvolle competitie. Helaas voor Brunssummerheide en de Noordwijkse dienden zij onderling één plek te betwisten.

De organisatie had niets aan het toeval overgelaten. De teams van alle informatie voorzien, een directe lijn met het NGF, de baan zo vrij als nodig, de bunkers geharkt voor dag en dauw, vier spotters, een starter en een referee voor het geval dat.

Al bij binnenkomst reageerden de spelers enthousiast op het warme welkom op het Woold. En dat enthousiasme nam in de loop van de dag alleen maar toe. Op basis van eerdere ervaringen hadden ze verwacht als een soort binnendringers bekeken te worden en niet als zeer welkome gasten. Dat liep dus heel anders.

Om negen uur startte de eerste dubbel. De verste afslag haalde de green van één net niet.

De Lochemse en ’t Sybrook kenden elkaar deels, waren gemiddeld wat ouder, waarschuwden luider bij een afzwaaier en hielden het tempo er goed in.

Bij Brunssummerheide en de Noordwijkse daarentegen waren de deelnemers gemiddeld jonger, vergaten nogal eens “fore” te roepen en namen vrij royaal de tijd.

Bovendien hadden zij veel toeschouwers meegebracht die door de baan meeliepen. Juist al die toeschouwers zorgden voor veel hectiek bij de lunch.

Toen de singles van de tweede groep uiteindelijk ook vertrokken nam de spanning voelbaar toe. Dat het er echt om ging heeft de referee geweten, vijf rulings op één dag komt niet vaak voor op het Woold. Het was opvallend hoe sportief iedere ruling werd opgepakt door de spelers die het graag anders gezien wilden hebben.
Complimenten voor die spelers.
Na negen duels was er geen winnaar bij de Lochemse en ’t Sybrook. De captains mochten vervolgens allebei één speler aanwijzen voor een sudden death play-off te starten op hole 1.

Ga er maar aan staan. Jij, de bal en een hoop publiek een paar meter achter je. ’t Sybrook had zijn jongste speler ingezet en die besliste de wedstrijd direct op 1 met een birdie. De eerste promotie was een feit.

Het lange wachten was vervolgens op Brunssummerheide en de Noordwijkse. De beslissing viel pas in de voorlaatste flight op 18 in het voordeel van de Noordwijkse golfclub. De vreugde was enorm. De champagne, meegebracht vanuit Brunssum werd buitengewoon sportief geschonken aan de mannen van de Noordwijkse en die hebben er elkaar en de green van 18 rijkelijk mee besproeid.

Dat ook de muggen zich ondertussen (20.30 u) met zeer velen onder de toeschouwers hadden begeven, deed niets af aan de feestvreugde.

Bij de afsluitende speeches door de winnende captains werd nogmaals dank uitgesproken aan alle mensen van het Woold die voor deze onvergetelijke dag gezorgd hadden en extra hulde voor de wijze waarop de horeca de hectiek bij de lunch had opgevangen.

Toen de verslaggever om 22.30 u naar huis ging zaten de teams van ’t Sybrook, de Noordwijkse en Brunssummerheide nog aan tafel. Vermoedelijk zijn ook zij uiteindelijk thuis gekomen.