Prachtige Finaledag Woold PAR-3 Contest

Zondag 19 september stond de finale dag van de Woold Par 3 Contest op het programma. Om deelgenoot van deze finale wedstrijd te worden hebben de deelnemers een ware afvalrace moeten doorstaan. In tegenstelling tot voorgaande edities is de opzet van de Par 3 Contest iets aangepast. Maar liefst 113 deelnemers! stonden aan de start van dit spektakel op de Par 3 baan. Verdeeld over 4 voorrondes konden de deelnemers zich kwalificeren voor de halve finale op zondag 29 augustus. In deze halve finale met nog maar 60 deelnemers waren er nog maar slechts 36 plekken te verdienen voor de finale dag op zondag 19 september.
Niet getreurd voor de deelnemers die de voorronde of halve finale zijn afgevallen. In een heuse wildcardronde op dinsdag 14 september, mochten de afvallers zich inschrijven voor een 9 holes wedstrijd in het donker met de verlichting aan op de Gezandebaan. In deze herkansingsronde waren er nog 4 tickets beschikbaar.

Zo stonden er zondag 40 deelnemers aan de start van de finale! Het was een prachtig zonnige dag, de greenkeepers hadden de baan in een topconditie gelegd en de vogeltjes die floten vrolijk in het rond. Ideale omstandigheden om elkaar het vuur aan de schenen te leggen. Geconcentreerd en met de nodige zenuwen begonnen de deelnemers aan hun warming up. Na een korte briefing was er om 09.30 uur de start van een shotgun 18 holes ochtendronde. Na 18 holes werd de balans opgemaakt om in de middag de flights opnieuw in te delen op basis van de scores in de ochtend. De spelers met de minst goede score gingen als eerst de baan, de spelers met de beste score als laatste. Voor de leden die niet aanwezig waren als toeschouwer, een zelfde soort opzet als het kleine broertje van de Par 3 Contest ‘The Dutch Open’ in Cromvoirt.

Bij de lunch (na de ochtendronde) bleek waarom deze wedstrijd zo een leuke uitdaging is. Iedere deelnemer heeft de par 3 baan wel eens rondom par rond gelopen. Waardoor de onderlinge verschillen in potentie veel kleiner zijn dan op de Vier Eijckenbaan. Maar lukt het nu ook op het ‘moment suprême’? Wat bleek het werd een zinderende dag. Bij de lunch stond de top 10 slechts op 6 slagen van elkaar. Rens van der Schouw zette de toon met een score van -2 en voerde daarmee het veld aan.

In de middagronde zou alles beslist gaan worden. Konden de achtervolgers met een hele lage ronde nog een gooi doen naar de titel of zou Rens van de Schouw bestand zijn tegen de druk van achteren?
Nadat alleen de laatste flight nog moest binnen komen was Maarten van Dongen ‘leader in het clubhuis’. Met een goede middagronde van -1 stond hij met een totaal van +2 bovenaan. Maar die laatste flight moest nog binnenkomen. Winnaar van de vorige editie, Raymond Koster en ook Nick Goedhart konden in hun aanvalsdrift de foutjes niet van de kaart houden, hierdoor konden ze bij het ingaan van de laatste holes geen gooi meer doen naar de titel. Rens van der Schouw (Rens S.) en Rens Vendrig (Rens V.) bleven over. Na 16 holes consolideerde Rens S. zijn goede ochtendronde met een -1 voor de ronde en een -3 in totaal dus. Rens V. gooide de druk er echter flink op. Met een -3 voor de ronde kwam hij op een tussenstand van -2 in totaal (ronde van +1 in de ochtend). Op naar hole 17. De vlag moeilijk gestoken achter de bunker. Met een birdie gooide Rens S. de deur figuurlijk dicht. Een verschil van 2 slagen en op naar de moeilijke 18e hole. Rens Vendrig scoorde een par, waardoor Rens van der Schouw genoeg had aan een bogey. Met een verschil van 1 slag is Rens van der Schouw de winnaar geworden van de 3e editie van de Par 3 contest!

Bij de podiumceremonie werd traditioneel een groot Duits vat bier open geslagen door de winnaar. Dit vat bier werd beschikbaar gesteld door de winnaar van de 1e editie, Marcel van den Eijnde. Bij Duits bier horen ook curryworsten, beschikbaar gesteld door Wim van de Laar. De organisatie wil beide heren bedanken voor deze fantastische aankleding van dit evenement. Onder het genot van deze culinaire hoogtepunten genoten de deelnemers na van een geweldige dag.

Bij de prijsuitreiking werd ook nog stil gestaan bij 2 eervolle vermeldingen. De par 3 contest is een bruto wedstrijd, maar de beste netto score verdient zeker de aandacht. Jan van Grotel ging er met deze prijs vandoor. Daarnaast is er in deze totale Par 3 contest (in tegenstelling tot voorgaande edities) geen hole in one geslagen, maar in de voorronde is er wel een officieel nieuwe baanrecord geslagen over 18 hole (2×9 holes)! Ron van den Heuvel ging in de voorronde rond in slechts 48 slagen (-6)! Naast de prijs voor de beste score, krijgt Ron een eervolle vermelding op het bord van de 1e Tee!

Het podium ging vervolgens met elkaar op de foto.
1. Rens van der Schouw (-3)
2. Rens Vendrig (-2)
3. Maarten van Dongen (+2)

Waarna het nog lang gezellig bleef op het Woold. De organisatie wil iedereen bedanken die een bijdrage heeft geleverd aan dit geweldige evenement. Op naar volgend jaar!

Met sportieve groet,

De PAR-3 Contest organisatie