Langer kunnen blijven lopen en golfen

Zoals veel van jullie weten werk ik al een aantal jaar met mensen met een vorm van een lichamelijke beperking. Dit omdat ik nog altijd vind dat golf een sport voor iedereen is. Vorige week heb ik daarom met Toine Cuijten (lid bij Golfbaan het Woold) om tafel gezeten. Toine heeft samen met Orthopedisch chirurg Rob Bogie een kniebrace ontwikkeld speciaal voor de golfsport.


Hier onder stuk geschreven door Rob Bogie

Als orthopedisch chirurg zie ik in mijn praktijk vaak patiënten met knieklachten als gevolg van een doorgemaakt letsel, artrose of klachten tijdens belasting op het werk of sport. Soms is een operatie noodzakelijk waarbij bijvoorbeeld de kruisband vervangen moet worden, een totale knieprothese geplaatst wordt of een meniscus wordt gerepareerd. Dit gaat dan gepaard met een langdurige revalidatieperiode. Voor de meeste patiënten is een traject zonder operatie gelukkig vaak voldoende. Fysiotherapie en/of injecties en soms het aanmeten van een kniebrace kan ervoor zorgen dat iemand weer kan functioneren in het dagelijks leven en op het werk en zonder pijn zijn of haar sport weer kan beoefenen. Een hulpmiddel in de vorm van een kniebrace kan vaak ook ernstig knieletsel voorkomen door bepaalde krachten op te vangen en bescherming te bieden aan de kniebanden en het gewricht zelf. In mijn 10 jaar praktijkvoering heb ik veel verschillende braces gezien waarbij de pasvorm toch vaak een probleem is door vaste maatvoeringen. Hierdoor biedt een brace ook vaak onvoldoende bescherming. Na enkele jaren van onderzoek en testen van prototypen heb ik samen met Toine Cuyten B&C Custom Bracing opgericht. Wij hebben een kniebrace ontwikkeld die middels 3D scannen en 3D printen van Nylon/Carbon een unieke anatomische pasvorm geeft en de natuurlijke beweging van de knie volgt door middel van een gepatenteerd scharniersysteem. Inmiddels wordt de brace al gebruikt in high-impact sporten zoals motorcross en skiën. Daarnaast kan deze brace juist door de ‘custom fitting’ het kniegewricht ondersteunen en ontlasten tijdens andere sporten als hiken en golfen. Ik ben heel trots dat mijn interesse in medische technologie, sport en daarbij de preventie van knieletsels uiteindelijk heeft geleid tot een directe toepassing in de sport en orthopedische praktijk. Voor meer informatie zie onze website: https://www.bccustombracing.com/nl/

Rob Bogie

Orthopedisch chirurg Anna Ziekenhuis Geldrop/Topsupport | Teamarts PSV

De laatste jaren zien we steeds sneller mensen die genoodzaakt zijn om een buggy of Handicart te nemen ivm blessures. Beweging is een belangrijk deel voor een gezonden levensstijl, vanwege blessure leed durven veel mensen niet meer bepaalde bewegingen te maken. Dit hulpmiddel kan daar zeker verandering in brengen.

Namens de golfopleiding,

Nick Goedhart