Heren 1 36-holes zet belangrijke stap richting intern kampioenschap

Het unieke van de golfsport is dat een golfronde zowel recreatief als competitief kan zijn. Van een gezellig rondje met vrienden tot de finaleronde van de clubkampioenschappen met een scorekaart in je achterzak: het spelletje blijft exact hetzelfde, maar het spanningsveld kan helemaal anders zijn. Het ene moment maakt een score niets uit en het andere moment telt iedere slag en wil je natuurlijk pieken. Maar dat “pieken op het juiste moment”, hoe doe je dat?

Vooropgesteld, pieken is lastig voor ons als “amateurs golfers”. Het enige wat we kunnen doen is zoveel als mogelijk te vertrouwen op de gemaakte trainingsuren, opgebouwde ervaring meenemen én goed luisteren naar je vorm van de dag. Dit in combinatie met voldoende motivatie moet alle lichten op groen zetten om te kunnen gaan pieken. En op zondag 18 april ontbrak het in elk geval zeker niet aan voldoende motivatie, aangezien we aan mochten treden tegen Heren 1 27-holes, de koploper in onze poule van de interne competitie.

Net als wij had dit team hun eerste wedstrijd gewonnen, maar door een ruimere overwinning voerden zij het klassement aan. Niet alleen de koppositie stond op het spel, maar ook veel prestige. De (gezonde!) rivaliteit kon eindelijk in de baan worden uitgevochten. De captain van onze tegenstanders had er zelfs voor gekozen 2 invallers op te stellen waarmee ze hun team wilden versterken. Ondanks dat het dus eigenlijk nergens om ging, stond er toch stiekem best wat op het spel. Alle spelers wisten dat dit wel eens een spannende wedstrijd kon worden.

In tegenstelling tot de normale NGF Competitie beginnen we nu elke wedstrijd met de singles. Na hole 9 zijn hiermee 14 van de 22 punten al verdeeld en is het dus zaak om goed uit de startblokken te komen. Na het uitrekenen van het aantal slagen dat onze tegenstanders meekregen werd iedere single weggestart. Het voorgevoel werd al snel werkelijkheid, namelijk dat dit een spannende wedstrijd zou gaan worden. Veel singles zaten dicht bij elkaar en bij de turn was alles nog mogelijk: 3x winst voor Heren 1 36-holes en 3x winst voor Heren 1 27-holes. Heren 1 27-holes had in totaal meer holes gewonnen en daarom begonnen zij met een lichte voorsprong aan de greensome partijen. Tussenstand: 6-8.

Het leuke aan de greensome spelvorm (in elk geval voor ons) is dat dit “vriendelijk” speelt: je speelt als duo om en om met één bal, maar mag wel bij elke hole de beste afslag kiezen om mee verder te gaan. Normaliter speelt ons team foursomes en hebben we die luxe niet! Hierdoor kan af en toe een van de twee meer risico nemen en bijvoorbeeld zijn driver pakken op holes waar dit niet voor de hand ligt. Zo koos Jules ervoor om na een veilige afslag van Rens S. richting de green te gaan op hole 15. En met resultaat: zijn bal eindigde midden green (!). Elkaar goed aanvullen zorgde voor een overtuigende winstpartij, die nodig was omdat Rens V. & Ted het af moesten leggen tegen Fabio & Rinus. Hierdoor kwam alle druk op de laatste partij te staan, waarin Bjorn & Raymond het tegen invallers Marcel & Frank opnamen. Zij vochten zich na een achterstand knap terug en wisten hun partij op hole 18 te beslissen in een 2-up winst.

In combinatie met het meest aantal gewonnen holes in de dubbel zorgden zij ervoor dat we als winnaar uit de bus kwamen met een 12-10 overwinning, eentje die super goed voelde! Zoals gezegd: de interne competitie gaat nergens om, maar je wilt op je eigen club natuurlijk wel enorm graag laten zien waarom je het Heren 1 team bent en daarmee vaandelteam van de vereniging.

Volgende week spelen we tegen Dames 1 onze laatste wedstrijd. Wederom gaan we uit van onze eigen kracht en hebben we het door de overwinning van gisteren in eigen hand om de interne competitie te winnen. Met deze motivatie gaan we ons nog één keer opladen en willen we wederom… pieken op het juiste moment.

Namens Heren 1 36-holes,

Rens van der Schouw