BC Het Woold op bezoek bij Berkvens Deuren

berkvens1

Voor elke “Hole” heeft Berkvens deuren een “passende” oplossing. 

Donderdag 13-02 kreeg de BC de kans om een bezoek te brengen aan ‘een Business lid van het eerste uur van onze golfclub. Namelijk Berkvens deurenfabriek in Someren.  Wij werden zeer gastvrij ontvangen door de directie en hun medewerkers. Ook werd er een kopje koffie/thee gepresenteerd door het vakkundige personeel van de golfbaan.

Toen alle Businessclubleden (60 in totaal) aanwezig waren konden wij naar de presentatieruimte. Onze voorzitter Henk Hoeks nam het woord en bedankte Chantal en Ralph van Doorn voor de mogelijkheid om vandaag een bezoek te mogen brengen aan B.D. ook een speciaal woord van dank aan de algemeen directeur Igor La Vos.

Onze voorzitter had ook nog een paar mededelingen. Hij stond even stil bij het verlies van een zeer gewaardeerd BC lid Martien van Hooff uit Deurne welke plotseling van ons is heengegaan. (even stilte)

Ook verwelkomde hij de nieuwe directieleden van Golfbaan Het Woold. Namelijk Danique van Eijk die de aandelen van Frans van Eijk heeft overgenomen zo ook Frederique Manders die de aandelen van Toine Manders heeft overgenomen. Bij de eerstvolgende ALV zal Henk hier uitgebreid op terugkomen.

Presentatie:
Daarna gaf hij het woord aan de heer Igor La Vos. Igor begon zijn praatje met het feit dat hij vanaf 2019 de algemeen directeur is van Berkvens.

berkvens10

Hij wordt daar ook wel genoemd Igor La Porte en in een van zijn vorige banen werd hij ook wel genoemd Igor La Fax. (Wat zorgde voor een mooie glimlach op ieders gezicht.) Hij vond het een eer om vandaag samen met de familie van Doorn gastheer te mogen zijn van de BC. Hij zal in zijn verhaal niet alle 140 sheets laten zien, omdat het hoofddoel van vandaag, het bezichtigen van de fabriek zal zijn.

Hierna begon hij met zijn uitleg over Berkvens met een tijdlijn van vroeger naar nu. Berkvens deuren (dit jaar 87 jaar jong) behoort tot de Xidoor Group waar verder de volgende merknamen, Berkvens deuren, Limburgia speciale deuren, Swedex binnendeuren voor woningbouw en Bodor luxe stijldeuren. Al met al biedt Berkvens dan ook alle soorten deuren aan, breed, hoog en van een doodgewone deur tot een deur die als een beleving “voelt”. Deze laatste, is een trend die groeit en groeit, omdat een deur nu steeds meer een onderdeel uitmaakt van het interieur. Dit kan op basis van alle maten, kleuren, lijnen en bijna in elke vorm.

Berkvens = toegang tot meer.
Piet Berkvens is in 1933 begonnen met zijn bedrijf. Zijn grootste uitvinding was de “honingraat”deur in 1950. Deze methode van produceren is de doorbraak geweest op het gebied van voordelige deuren. Innoveren loopt dan ook als een rode draad in de geschiedenis van Berkvens. Machines die het werk lichter maakten volgden elkaar in rap tempo op. In 1982 kwamen daar de stalen kozijnen bij, in 2013 deurtotaalplan, een deur met hang en sluitwerk, 2016 Verdi deuren van vloer tot plafond, 2020 deuren worden “slimmer” Domotica en andere elektronische oplossingen zijn aan de orde van de dag.

Daarna presenteerde La Vos de indrukwekkende cijfers met een productie van 400.000 deuren en 335.000 kozijnen per jaar en meer dan 450 medewerkers is Berkvens een echte totaaloplosser.

Ook worden de laatste jaren onder de naam Logicon deuren op maat geleverd rechtstreeks vanaf fabriek naar de bouw. Met een eigen montageploeg worden dan de deuren net voor oplevering van woning of gebouw geplaatst. Het gaat vooral om het ontzorgen van de aannemer met daarbij de maximale flexibiliteit en de minste kans op beschadigingen.

Berkvens Deuren staat ook voor kwaliteit en duurzaamheid. Ze zijn dan ook aangesloten bij alle keurmerken die voor deuren, kozijnen en beslag in aanmerking komen. Daarnaast zet de organisatie ook sterk in voor verduurzaming zoals afvalscheiding, een eigen houtverbrandingsinstallatie (MOT) en ook een eigen zonnepanelenpark waardoor 1/3 van de energie zelf opgewekt wordt.
Ook is Berkvens altijd bezig met de toekomst. Naast innovatie van het machinepark, digitalisering en robotisering, ook de Student Challenge, waardoor studenten van de Fontys getriggerd worden om mee te denken over hoe de deuren erover 10, 20 of 30 jaar uitzien en/of functioneren. De student die de Challenge wint ontvangt een jaar collegegeld.

Rondleiding:
Na deze boeiende uitleg werden de aanwezige toehoorders in 6 groepen verdeeld en elke groep kreeg een rondleider mee. Het is dan toch heerlijk om rondleiders met passie hun verhaal te horen vertellen over “hun” fabriek. Waar de ene na de andere deur van de band rolt in 1001 variaties. De combinatie van arbeid en automatisering zie je dan ook duidelijk in de fabriekshallen. Dat de fabriek groot is dat wisten we wel maar zo groot daar werden wij mee geconfronteerd en al de 60 businessleden mochten dan ook rekenen op 1.5 uur uitleg van de betrokken medewerkers. Wij mochten de fabricage zien van de gewone deuren, speciale deuren, de op maat gemaakte deuren, de lakstraat, de kozijnen fabriek, opslag en logistiek.

De uitleg van de rondleiders was prima en alle vragen werden dan ook keurig beantwoord. Men kon zien dat de medewerkers op de vloer graag met hun product bezig zijn. Dat valt ook op als je door de fabriekshallen loopt dat het er allemaal schoon en opgeruimd uitziet. Ondanks al dat gezaag, afkort- , lamineer- en/of frees machines, die toch 16 uur per dag draaien.

Heren rondleiders bedankt voor jullie uitleg en was een genoegen om door de bedrijfshallen te wandelen en alles te mogen zien.
Afsluiting: Na de rondleiding werden wij ontvangen in de Canteen een zeer sfeervol “restaurant” met eigen keuken. Vandaag waren het de koks en bedienend personeel van de Golfbaan die ons weer echt verwenden met culinaire hoogstandjes en bediening. De hapjes en drankjes werden door de eigenaren van de Golfbaan aangeboden, daarvoor dank. Er werd dan ook volop gekletst en de ambiance was dan ook perfect. Al met al kunnen wij terugkijken naar een super geslaagde BC middag waarop veel met elkaar werd gecommuniceerd.

Wij willen dan ook langs deze weg alle directieleden en alle medewerkers van Berkvens deurenfabriek bedanken voor deze bijzonder geslaagde businessdag.

Alle leden werden na afloop nog getrakteerd op een “passend” presentje.

Met vriendelijke golfgroet
Jack