Bas Menge, Wouter Rietvelt & Tycho Kuiper Nederlands Kampioen Long Drive 2023

Op zaterdag 29 april organiseerde Golfbaan het Woold in Asten-Heusden het Nederlands Kampioenschap Long Drive op haar driving range. Een nieuw concept dat ontstaan is na een profielwerkstuk van Tijs van Santvoort, die het toernooi bedacht, als onderdeel van zijn profielwerkstuk voor zijn eindexamen van dit jaar. Tijdens de eerste editie trokken Bas Menge (The Duke), Wouter Rietvelt (De Pan) & Tycho Kuiper (Houtrak) aan het langste eind in een deelnemersveld van meer dan 30 deelnemers.

Het Concept

Tijs, zelf fanatiek jeugdspeler en regelmatig te vinden op Het Woold voor lessen bij putting coach Rob Mouwen, kwam aan het begin van het schooljaar bij het management van Het Woold met zijn idee en manager Rens van der Schouw heeft dit idee vervolgens direct omarmd en ervoor gezorgd dat het toernooi ook daadwerkelijk plaatvond. Hij is samen met Tijs verantwoordelijk voor de organisatie van het toernooi. “Op Het Woold zijn we altijd geïnteresseerd in nieuwe initiatieven en het idee van Tijs sluit perfect aan bij het aantrekkelijker maken van de golfsport voor de nieuwe generatie.”

Het initiatief kende een lange aanlooproute. Van een brainstormsessie om tot een robuust format te komen, tot aan het online uitzetten van het kampioenschap. Bij het organiseren van een dergelijk evenement komt namelijk een boel kijken. Hierover is contact geweest met de NGF, NOC*NSF en zijn diverse andere partijen in een later stadium betrokken geraakt. Tijs: “Aangezien we een knock-outsysteem in het toernooi hebben geïntegreerd, kon het zomaar zijn dat een deelnemer na een aantal ballen al uitgeschakeld zou zijn. We wilden daarom meer aanbieden dan enkel dit toernooi.” Zo heeft head pro Rob Mouwen twee masterclasses putten aan de deelnemers gegeven en was PING aanwezig om alle aanwezigen kennis te laten maken met haar equipment. Verder verwelkomde het team van Restaurant Volentieri alle deelnemers voor een maaltijd, zodat niemand met lege maag naar huis ging en zorgde sponsor Nike Golf voor een goodiebag die alle deelnemers mee naar huis konden nemen.

Het kampioenschap

Het kampioenschap was opgedeeld in 3 leeftijdscategorieën, namelijk t/m 15 jaar, 16 t/m 20 jaar & 21 t/m 30 jaar. Aangezien het toernooi ontstaan is vanuit het profielwerkstuk van Tijs is ook bewust gekozen om enkel jeugd & junioren deel te laten nemen. Alle deelnemers van een categorie begonnen met een shoot-out: 3 ballen waarmee ze hun opening score konden noteren. Dit alles werd geslagen op een gras tee en een driving range van ruim 300 meter lang. Om tot exacte afstanden te komen werd alles gemeten met TrackMan. Op basis van de shoot-out scores vormde zich een bracket en werkten de deelnemers een 1 vs. 1 knock-outschema af tot aan de finale, waarbij iedere deelnemer ook weer 3 pogingen kreeg om een beste score te noteren. Enkel in de finales sloeg iedere deelnemer 5 ballen.

Alle deelnemers en aanwezig publiek konden alles live volgen op de ingerichte tribune en de schermen met live scores. Op de achtergrond werd muziek gespeeld en de aanwezige officials fungeerden als speaker om de spelers & scores om te roepen. Deze ambiance stuwde de deelnemers tot ongekende drives.

Uitslagen

In de eerste categorie, t/m 15 jaar, won Tycho Kuiper de finale van Stijn Egging (Rijk van Nijmegen) met een drive van 268,6 meter, slechts 1,6 meter verder dan de verste bal van Stijn. Even daarvoor had Tycho al een bal van 280 (!) meter geslagen in de halve finales. Een meer dan terechte winnaar.

In de categorie 16 t/m 20 jaar was het minstens zo spannend. In de finale nam Wouter Rievelt het op tegen Fabyan Kremer (De Maastrichtse) en won met een drive van 315,2 meter. Ook hij had in zijn halve finale de longest van zijn categorie geslagen: 327,7 (!) meter.

In de laatste categorie, 21 t/m 30 jaar, kwam Bas Menge als winnaar uit de bus. Waar Bas in de shoot-outs nog een 3x No Score noteerde, doordat er een maximale afwijking van 25 meter mocht zijn op de target line, werkte hij zich vanuit het bracket toe naar de finale waar hij Philip Pammler (Rijk van Margraten) trof. Tussen hen bedroeg het verschil in de finale slechts 310,8 vs. 309,3 meter.

De winnaars ontvingen vanuit sponsor Nike een mooie golftas en bood Het Woold een volledig lidmaatschap voor de rest van 2023 aan. Alle activiteiten & uitslagen zijn vastgelegd en terug te vinden op de website van NK Long Drive.

Tijs van Santvoort is trots dat zijn profielwerkstuk tot zo’n mooi evenement heeft geleid. “Ik hoop dat dit initiatief ertoe leidt dat er vaker van dit soort wedstrijden georganiseerd worden in Nederland. Je ziet steeds meer jonge golfers die, naast baantrainingen, in het krachthonk staan om nóg verder te kunnen slaan. Dan is het toch een enorme uitdaging om jezelf te meten met anderen.”

De organisatie kijkt terug op een zeer geslaagd evenement met enorm enthousiaste deelnemers en veel publiek, wat terug te zien was aan alle lachende gezichten bij het vertrek huiswaarts. Meer informatie over de volgende editie zal t.z.t. bekend worden gemaakt, er zijn al genoeg ideeën voor de volgende editie.