Golfen zonder Stokken De gezelligste quiz op de baan

Afgelopen vrijdag 4 oktober vond de golfregelquiz “golfen zonder stokken” plaats. De gezelligste quiz op de baan, met theorie- en praktijkvragen op de Gezandebaan.

Er hebben zich 6 teams aangemeld, die vanaf half zeven in gezonde spanning zitten te wachten op de start. Het aantal aanmeldingen ligt onder de verwachting, maar het enthousiasme van de teams maakt veel goed. Als je dan een dag later op de baan en het terras hoort: hier wil ik volgende keer zeker bij zijn, dan gaan we nog jaren door.

Terug naar vrijdagavond. Will van de Moosdijk opent de avond en heet iedereen namens de HARECO van harte welkom. Het hele HARECO-team staat klaar om deze avond tot een succes te maken, inclusief het nieuwe lid Jan Pieterse.

Evenals de vorige edities bestaat de quiz per hole uit een theorievraag en een praktijkvraag. In het totaal dus 18 uitdagingen voor de deelnemers.

Vervolgens wordt de spelvorm uitgelegd.
De naam zegt het al: je hebt er geen uitrustig voor nodig, maar wat extra golfkennis is natuurlijk altijd handig. Alle teams krijgen een antwoordformulier, een potlood en een routebeschrijving. Dit laatste niet zozeer om niet te verdwalen, maar als hulpmiddel waar zich ongeveer de vragen op de baan bevinden.

Er wordt gespeeld volgens de officiële golfregels en de local rules van Het Woold.
De praktijkvragen worden beoordeeld door de HARECO-leden, zij weten alles van het referentiepunt, stoklengtes en dergelijke.

Ja en dan de vragen.

Allemaal vragen zoals wij die dagelijks op de baan (kunnen) tegenkomen. En dan blijkt m.n. het referentiepunt een moeilijk begrip te zijn. Bij een bal hoog in een boom is dat recht onder die bal (wel eerst identificeren natuurlijk), en als je bal buiten de rode paaltjes in het hoge water ligt mag je bij het bepalen van het referentiepunt niet zelf in het water staan. Precies als bij een pad: ontwijken is dus echt volledig ontwijken.

Een van de grootste uitdagingen was een bal in zijn eigen pichmark op de fringe. Waar je ooit de bal moest plaatsen zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke ligging, mag je nu een bal droppen binnen 1 stoklengte van het referentiepunt. Er wordt stevig gediscussieerd in de baan. En hoe groter het team, des te meer afwijkende meningen, variërend van: volgens mij tot…. ik weet het zeker.
En de tacticus die zegt: Ik weet het niet….zeggen jullie het maar!

Als iedereen binnen is geeft Jos Hendriks tekst en uitleg bij de diverse situaties met een presentatie op het scherm. En dan hoor je om je heen: moet dat echt zo?….wat een onzin!….dat doen wij nooit op deze manier…. Het blijkt soms moeilijker dan gedacht.

En dan volgt de uitslag.

De spanning stijgt, wie wint er deze avond. Hetgeen sommigen al gedacht hadden wordt bewaarheid. Terwijl wij het meestal in de baan zo goed weten, valt het niet echt mee. Van de 6 teams haalden er 4 het podium op een keurige 3e plaats.

De winnaar van de vorige editie moest nu genoegen nemen met een 2e plaats.
Maar de wisseltrofee, de prijs voor de beste van vanavond gaat naar het team dat vooraf werd getroffen door enkele afzeggingen. Zij waren slechts met 2 personen, maar mogelijk moet je dit als positief uitleggen. Je hoeft slechts rekening te houden met twee meningen, weinig discussie derhalve. Sjef Sanders en Gabriël Hage zijn de winnaars geworden. De terechte winnaars, als je weet dat zij o.a. slechts 1 fout hadden bij de theorievragen en de enige die de praktijkvraag goed hadden bij hole 8: de bal rolt na een drop terug in de hindernis.

De wisseltrofee werd door Will aan de prijswinnaars overhandigd. Zij mogen minimaal een jaar met deze ‘profpet’ lopen. En zeg nu eerlijk: wie wil dat nou niet.

Hierna volgt nog een gezellig samenzijn, waarbij er natuurlijk de nodige vragen worden gesteld en situaties opnieuw onder de loep worden genomen.
Maar iedereen is het er wel over eens dat zo’n avond behalve gezellig, ook erg leerzaam is. Wie weet zien we elkaar dan ook weer bij de volgende aflevering van ‘golfen zonder stokken’.