Wat hebben St. Andrews, TPC Scottsdale, Gleneagles, Het Woold en Pebble Beach gemeen?

Wereldwijd besteden golfbanen aandacht aan het zo duurzaam mogelijk opereren. Met als hoofddoel het realiseren van een betere toekomst voor de golfsport, de golf(st)ers en de aarde. Alleen degenen die de daad bij het woord voegen maken een kans om GEO Certified te worden. Een golfbaan met GEO Certificaat voldoet aan de hoge duurzaamheidseisen die de uitgevende organisatie daaraan stelt.

We willen graag de bevindingen van een van de auditoren over het woold met u delen:

“In 10 jaar tijd is hier een natuurparel gegroeid vanuit de gepassioneerde samenwerking tussen eigenaar/initiatiefnemer, golfarchitect, greenkeepers, de lokale natuurvereniging en door de vereniging zelf die deze ontwikkeling volop steunt.

Ook overheden hebben de plannen, die deels binnen het Natuurnetwerk Brabant zijn gesitueerd, gesteund. Je waant je hier in een natuurgebied van grote klasse, waarbinnen gegolfd wordt. De fairways gaan op natuurlijke wijze over in natuurgrasland. Rough is hier niet te vinden en harde lijnen ontbreken. De mesten en watergiften zijn zeer beperkt en chemische middelen worden niet meer gebruikt.

Binnen 4 verschillende landschappen zijn verschillende biotopen met daarbinnen weer nuances en niches voor de vele zeldzame en vaak bedreigde planten en dieren. Dit alles op steenworp afstand van de Groote Peel.

Fantastisch dat de aanleg in eigen beheer is gedaan. Er zijn nog meer plannen en die gaan verder dan het belang van de vereniging. Die vereniging is daarbij sterk naar buiten gericht en doet veel voor de samenleving: wandelroutes op en rond de golfbaan, restaurant en ruimtes voor iedereen open, een openbaar gedenkbos, rondleidingen en een prachtige website waarop alles over de rijke natuur te vinden is én actueel wordt gehouden. Het landschap rondom de golfbaan zal de komende 10 jaar verder op de schop gaan, waarbij volop ruimte ontstaat voor nieuwe, toekomstbestendige ontwikkelingen. Het Woold stelt zich hierbij proactief op. Je kunt stellen dat de aanleg van de golfbaan als een katalysator voor de streek werkt. Nieuwe ontwikkelingen versterken elkaar.

Uiteindelijk kan hier in samenhang met de Groote Peel een robuust natuurlandschap ontstaan.

De bij het beheer betrokken groep is groot en veerkrachtig en veel gebeurt vanuit praktisch inzicht en in continu overleg zonder te verzanden in papierstapels. Waarborgen van al deze waardevolle kennis en ervaring is waar de komende tijd meer aandacht naar kan. Het Woold heeft na 10 jaar inspanning het GEO certificaat zeer terecht verdiend.”

Paul van Kan
(GEO accredited independent verifier)

U kunt HIER het volledige rapport over Golfbaan het Woold downloaden en lezen. Ook de website van de organisatie is een bezoek meer dan waard.

Trots

Het spreekt vanzelf dat eigenaren, management, het bestuur van de vereniging en het hele Wooldteam supertrots zijn op het behalen van deze mijlpaal. Dat is gelukt door de tomeloze inzet en heel veel werk dat verzet is door heel erg veel gepassioneerde mensen.

Bedankt allemaal voor alles wat jullie gedaan hebben om dit te realiseren!