Nieuws van het Pro team: een kijkje in de samenwerking met Joost

Veel leden van onze golfclub vragen mij vaak hoe mijn samenwerking met tourspelers eruitziet. Misschien is het leuk om deze week een inkijkje te geven in het werk met Joost tijdens een toernooiweek.

Mijn werkweken zijn behoorlijk gevarieerd en intensief. Dit komt doordat ik regelmatig mijn spelers op verschillende locaties begeleid, wat essentieel is voor hun succes. Deze week bijvoorbeeld, was ik in Antwerpen voor de DP World Tour bij het Soudal Open op Rinkven Golfclub. Hoewel mijn aanwezigheid op de club soms beperkt is, werk ik achter de schermen voortdurend aan de groei en ontwikkeling van mijn spelers.

Voorbereiding en Training

Een toernooiweek begint op dinsdag en woensdag met voorbereidingen. Deze dagen staan in het teken van intensieve trainingen op elk onderdeel. De eerste taak is om Joost klaar te stomen op de greens. Elke green is anders – van grassoort tot snelheid en glooiing – en dit moet allemaal getest en geanalyseerd worden. We beginnen met lange putts om te zien hoe de bal reageert. Daarna volgen een aantal performance drills om te controleren of alles scherp staat. Als laatste volgt de technische check: oogpositie, vertrekrichting, zwaaibaan en balans.

Na een uur op de green gaan we door naar de driving range. Het doel hier is simpel: de bal recht en ver slaan. Maar factoren zoals weersomstandigheden kunnen elke week anders zijn, wat invloed heeft op de afstand. Met behulp van de Trackman analyseren we de huidige stand van zaken en werken we aan technische aspecten van Joost’s swing. Joost’s swing coach, Jamie Gough, reist zo’n 20 weken per jaar mee. Samen bespreken we de aanpak en zorg ik ervoor dat de trainingen in Nederland goed aansluiten op zijn methoden.

Dagelijkse Routine

Tijdens een toernooiweek wordt er goed voor de spelers gezorgd. Ontbijt en lunch zijn op de club, waar een lopend buffet met veel keus klaarstaat – ook voor de coaches. Na de lunch gaan we de baan op om de strategie voor het toernooi te bepalen: welke clubs te gebruiken, welke afstanden te behouden en de beste posities voor putten.

Na de ronde gaan we terug naar de putting green en de driving range voor simulaties en het aanpakken van eventuele fouten. Vooral wedges krijgen deze week veel aandacht, omdat deze slagen vaak voorkomen. De dag eindigt met een bezoek aan de masseur om Joost’s lichaam klaar te maken voor de volgende dag.

De Pro-AM en Toernooidagen

Op woensdag speelt Joost een Pro-AM, een wedstrijd van 9 holes met drie amateurs. Dit is een verplicht nummer voor genodigden en sponsoren, maar het geeft ons ook een kans om onder wedstrijdomstandigheden te oefenen.

Donderdag is het “game on”. Joost’s wedstrijd begint om 08:50. Na een vroege massage volgt de warming-up op de driving range en de laatste minuten op de green. Helaas startte Joost de eerste 9 met 3 bogeys (3 putts), maar hij herpakte zich op de tweede negen. Na de eerste dag stonden we dus weer op de cut line.

Analyse en Aanpassingen

Na de ronde analyseren we alles. Uiteraard de focus gezet op het putten en dan speciaal het lezen van de greens. Daarnaast werkten we aan het controleren van de bal op zachte greens met het pitchen. Het doel was om de bal minder te laten spinnen en beter te controleren. Na een succesvolle trainingssessie op naar vrijdag. Op het moment van schrijven moet Joost nog starten voor dag 2.

Reflectie

Voor mij als coach was het een goede week. Het is fijn om samen met het hele team – inclusief Jamie en onze fysio Bas van der Steur – te trainen en te overleggen. We hebben duidelijke doelen gesteld voor de komende weken. Met de houding en vastberadenheid van Joost zie ik zijn 7e overwinning snel komen.

Ik hoop dat dit verslag jullie een goed beeld geeft van hoe een samenwerking met een tourspeler eruitziet.


Rob Mouwen

Head pro | coach van Joost Luiten