Jules Meuffels wint de vijfde editie van de Woold PAR-3 Contest

De Woold PAR-3 Contest, inmiddels een vast toernooi in de agenda van Golfvereniging het Woold, beleefde afgelopen zondag 1 oktober haar ontknoping. Na vier eerdere edities met ieder hun eigen verhalen & anekdotes bleven er na vier voorrondes in juli en twee halve finales in september 40 spelers over die aan de start mochten verschijnen om 9.00 uur op de Gezandebaan.

Wat hen te wachten stond?

  • 2x 9-holes shotgun in de ochtend & 2x 9-holes op starttijden in de middag
  • Een perfect gepareerde PAR-3 baan
  • Gezellige flightgenoten
  • Fantatisch nazomerweer (24 graden en enkel zon!)
  • Een spannende finaledag

Waarom een spannende finaledag? Zoals al vaker gemeld in andere verslagen, bij dit toernooi is het aantal kanshebbers op de titel beduidend groter dan bij de Clubkampioenschappen Matchplay & Strokeplay. Wie zijn of haar shortgame op orde heeft is in staat om een ronde van level par te spelen en daarmee is de kans om “in the mix” te zijn al aanwezig. Dit wordt ook bevestigd door het feit dat de vorige vier edities allemaal andere kampioenen & podiumplaatsen kenden.

Zoals gezegd, shotgun start om 9.00 uur. Het bleken geweldige omstandigheden om te scoren. Alle greens waren ‘s ochtends nog gemaaid, bladeren op de grond waren eerder in de week al opgeruimd en de pinposities waren zorgvuldig uitgekozen voor een eerlijke, maar uitdagende ronde. Echter, weinig spelers profiteerden van deze condities.

Rond 12.00 uur keerden alle deelnemers terug op het terras en voerden hun scores in. Zo bleken er 16 spelers een score onder de 60 slagen (+6) te hebben, waarvan 4 spelers 55 slagen +1) en daarvoor 2 spelers die onder par wisten te duiken: Jules Meuffels met 50 slagen (-4) en Rens Vendrig met 52 slagen (-2). Een erg mooi detail: Jules eindigde op deze score door op zijn laatste hole (hole 4) een slam dunk hole-in-one te slaan!!! Spektakel dus.

Tijdens de lunchpauze konden alle scores en de tussenstand worden bekeken op het grote tv scherm, terwijl de organisatie zorg droeg voor de indeling van de flights in de middag (o.b.v. de scores in de ochtend) en ook de pinposities werden verzet. Vanaf 13.00 uur ving het middagprogramma aan, waarin sommigen probeerden om hun goede positie op de ranglijst te verdedigen, anderen wilden juist aanvallen en een gooi doen naar een hogere eindklassering. Toch bleef het oppassen: op iedere hole lonkt een birdie na een goede afslag, maar een foutje van de tee kan direct resulteren in een bogey.

In de finale-flight speelden Jules Meuffels & Rens Vendrig samen met Sander Stet & Reinier van de Ven, die beiden een score van 55 slagen (+1) hadden binnengebracht in de ochtend. In de flight hiervoor speelden Nick Goedhart, Rens van der Schouw (beiden ook op +1) en Raymond Koster & Ron van den Heuvel (beiden +2). Met een lage middagscore zouden zij het de finalef-light lastig kunnen maken, maar helaas kwamen de birdies pas te laat in hun rondes. Nick Goedhart en Rens van der Schouw wisten beiden een ronde van onder par (53 & 52 slagen) binnen te brengen, om op level par en -1 totaal uit te komen.

Hierna was het samen met de andere deelnemers & toeschouwers wachten op de binnenkomst van de finale-flight, waar het even gissen was hoe de precieze tussenstand was. Het bleek dat Sander Stet ook een goede ronde van 53 slagen noteerde voor een level par totaalscore. Rens Vendrig moest helaas slagen inleveren op de laatste hole en kwam daardoor uit op een totaal van -1. Zijn misser van de tee gaf Jules de ruimte om zijn totaalscore van -4 (waar hij toen nog steeds op stond) binnen te brengen. Met een knappe par op hole 9 gooide hij de wedstrijd in het slot en kroonde zich daardoor tot winnaar van de Woold PAR-3 Contest 2023!

Podium 2023

  1. Jules Meuffels – 104 slagen (-4 totaal)
  2. Rens van der Schouw – 107 slagen (-1 totaal)*
  3. Rens Vendrig – 107 slagen (-1 totaal)

*Tweede plaats in verband met lagere score in middagronde.

Tijdens de prijsuitreiking kwamen naast het podium de volgende prijzen ook aan bod:

Netto dagscore | Deze was overduidelijk voor Sander Stet die omgerekend netto -4 speelde over 4x 9-holes. Een bijzonder knappe score en verdiende prijs naast zijn 4e plaats in het (bruto) eindklassement.

Aanmoedigingsprijs | De organisatie had ook een prijs klaarliggen voor Philip Plettinck. Na uitgevallen te zijn in de halve finales wist hij zich toch te kwalificeren via de Wildcardronde voor de finaledag, waar het niet bepaald mee zat. Helaas was Philip al naar huis, maar we houden zijn prijs zeker apart om nog uit te reiken!


Hierna was het tijd voor uittredend kampioen Nick Bronzwaer om het leren schort bij Jules aan te trekken, zodat Jules traditiegetrouw het houten vat bier aan kon slaan. Hierna werd er geproost samen met alle andere deelnemers en nog nagenoten onder het genot van heerlijke bijpassende hapjes. Marcel van den Eijnde en Wim van de Laar, wederom enorm bedankt jullie bijdragen!

Daarnaast werd door de meeste spelers ook met een schuin oog naar de tv gekeken, waar inmiddels het slotstuk van de Ryder Cup in Rome werd uitgezonden. Niet alleen in Asten-Heusden was het feest, want ook Team Europe wist de overwinning over de streep te trekken zodat het er Rome ook iets te vieren was! Een mooie toevoeging aan deze geweldige zondag.

We danken nogmaals alle spelers voor hun deelname aan de voorrondes, halve finales, Wildcardronde en/of finaledag. Jullie zorgen uiteindelijk de charme van dit toernooi. Als organisatie kijken we terug op een geslaagde vijfde editie en kunnen we niet wachten om de voorbereidingen van editie zes te starten. Eventuele tips zijn natuurlijk van harte welkom. Maar voor nu wacht eerst een andere taak: het starten van het PAR-3 Matchplay Kampioenschap! Hieraan doen dit najaar/deze winter 40 leden mee en de poule-indeling volgt snel.


De Woold PAR-3 Contest organisatie,

Nick Bronzwaer, Nick Goedhart, Raymond Koster, Rens van der Schouw & Ted Schulkes