Kampioenen! Jongste jeugd pakt de titel in laatste GolfSixes wedstrijd

Afgelopen zondag 29 september vond op de Gezandebaan van Golfbaan het Woold de laatste speeldag plaats van de GolfSixes League poule waar we als club aan deelnemen. Samen met Golfclub Bleijenbeek, The Duke, G&CC Geijsteren & Het Rijk van Nijmegen hebben we in de zomermaanden in totaal 5 speeldagen georganiseerd waar de jeugd tot 14 jaar & met een handicap van baanpermissie tot 36.0 deel kon nemen aan een competitie in teamverband.

Natuurlijk met een kleine knipoog, want voor deze doelgroep is het natuurlijk vooral belangrijk om ervaring op te doen en mee te maken wat golfen nu écht is: namelijk het spelen op de baan. Zo wordt er een speciaal format gespeeld:

  • 2 vs. 2 Texas Scramble
  • Matchplay (dus een hole verprutsen is geen ramp!)
  • Iedere club stelt 3 duo’s op, waardoor er per wedstrijd 3 matches zijn
  • Er worden over 3 sets van 2 holes gespeeld, in iedere set zijn 2 punten te verdelen
  • In totaal zijn er per match 6 punten te verdienen, over de gehele wedstrijd dus 18 punten
  • Na iedere wedstrijd ontvangen de spelers van het winnende team een medaille, maar ook voor het andere team zijn er medailles als “runners-up”. Hiermee ligt de druk niet te veel op presteren.

Deze laatste speeldag eind september gaf ons fris, maar enorm zonnig weer. Ook hadden de greenkeepers hun best gedaan om de Gezandebaan (PAR-27) optimaal te prepareren voor deze slotdag. Omdat we een poule van vijf clubs hadden speelde er iedere speelronde één team niet mee. Echter, om de poule met z’n allen af te sluiten was ook het team van G&CC Geijsteren uitgenodigd om tegen een 2e team van Het Woold mee te doen. Dit resulteerde in ruim 40 kinderen en samen met de andere jeugdleden van Het Woold die op de Vier Eijckenbaan een andere wedstrijd speelden zo’n 60 kinderen. Een gezellige boel!

Vanaf 9.30 uur druppelden alle spelers binnen en werd er fanatiek begonnen aan de warming-up op de driving range & oefengreens. Na een briefing voor de begeleiders sprak voorzitter van de jeugdcommissie Stijn Willekens alle kinderen toe voor de gezamenlijke briefing want het was een speciaal samengesteld programma:

  • Een shotgun start om 10.30 uur met 6 holes op de Gezandebaan die speciaal waren uitgekozen voor de 3 sets. Tussen iedere set zat een oefenhole en hierdoor was het mogelijk dat iedere wedstrijd bij een andere set kon beginnen;
  • Er was een speciale “10e hole” ingericht op de practice area: hier verzorgden vrijwilligers van Het Woold een heuse Speedgolf Challenge, waar de 2 duo’s niet tegen elkaar maar samen de uitdaging aangingen;

Na de uitleg en het aanwijzen van iedere begeleider per flight kon vertrokken worden naar de startholes en klonk om 10.30 uur de toeter voor de shotgun start. Er werd volop genoten van de omstandigheden, spelers hielpen elkaar en ook klonk er muziek over een deel van de baan! Bij de Speedgolf Challenge had de organisatie flink uitgepakt en er een echt feestje van gemaakt, dit met een knipoog naar LIV Golf: muziek, scheidsrechters outfits en roze holevlaggen.


Rond 12.00 uur kwam de hele stoet terug uit de baan en mocht iedereen die wilde langs de fotomuur voor een foto met de gehele flight. Daarna was het tijd om te verzamelen in het restaurant, waar het team van Golfrestaurant Volentieri voor alle spelers heerlijke hotdogs met frietjes en salade serveerde. En die waren meer dan verdiend! Ook kon de aftermovie van beelden tijdens de wedstrijd meteen worden bekeken, inclusief drone shots! Ondertussen was de organisatie druk met het uitrekenen van de dagscores en vervolgens de eindstand van de poule.

Voor de prijsuitreiking nam opnieuw Stijn het woord, maar begon niet met het bekendmaken van alle winnaars voordat een aantal mensen was bedankt:

  1. Alle kinderen die hebben meegedaan! Jullie maken deze competitie en mogen enorm trots zijn op alle prestaties iedere speelronde;
  2. Alle begeleiders, niet alleen voor het vervoer maar ook voor het meelopen in de baan. Ook zonder hen is er geen competitie voor de jeugd;
  3. De greenkeepers, het management & de horeca van Het Woold voor het neerzetten van een fantastische speelronde;
  4. Ben voor het organiseren van & Raymond voor het assisteren bij de speciale Speedgolf Challenge;
  5. Elmar, voor het maken van beeldmateriaal & het supersnel monteren van de aftermovie;
  6. Een speciaal bedankje richting Marcella van der Bom van The Duke, voor het fungeren als tussenpersoon naar PGA Holland én het bij elkaar brengen van deze clubs om een poule te vormen;

En dan… de winnaars zijn:

Winnaars Speedgolf Challenge

Falk & Summer (Het Woold) samen met Fabiënne & Chloë (The Duke)

Uitslagen wedstrijden

  • Het Woold 1  14 – 4  The Duke
  • Rijk van Nijmegen  10,5 – 7,5  Golfclub Bleijenbeek
  • Het Woold 2  9 – 9  G&CC Geijsteren

Eindstand poule

26-mei 02-jun 01-sep 22-sep 29-sep Totaal
1. Het Woold x 12 10,5 10 14 46,5
2. Rijk van Nijmegen 12 x 8,5 8 10,5 39
3. G&CC Geijsteren 6 10,5 7,5 14 x 38
4. Golfclub Bleijenbeek 12 6 x 4 7,5 29,5
5. The Duke 6 7,5 9,5 x 4 27

Zowel de dagwinst als de winst in de poule was voor Het Woold! De beker werd overhandigd aan het gehele team en dus alle spelers die iedere speelronde hebben meegedaan (ook de jongste spelers die nu met het extra team meespeelden!). Om de poule af te sluiten verplaatste iedereen zich naar de putting green voor een groepsfoto.


Als jeugdcommissie kijken we terug op een enorm geslaagde competitie waarin alle jeugdleden veel geleerd hebben en ook duidelijk heel veel plezier hebben beleefd aan alle wedstrijden. Als klap op de vuurpijl mogen we nu ook nog eens een team afvaardigen naar de landelijke finaledag. Aanstaande zondag 6 oktober zal een deel van onze spelers voor deze unieke ervaring naar Amelisweerd vertrekken.

Voordat we al onze kampioenen vermelden willen we graag ook de ouders/begeleiders van onze kinderen enorm bedanken voor hun support, flexibiliteit & enthousiasme. Met in het bijzonder Ad Crommentuijn voor het coördineren van het vervoer. Onze kampioenen:

  • Fleur Koster
  • Falk Crommentuijn
  • Boudewijn Delsing
  • Daan Steijvers
  • Skip Mennen
  • Summer Vlemmix
  • Oscar Eckstein
  • Trent Spitters
  • Sjors Joosten

Jullie mogen supertrots zijn op deze prestatie! Dit is het eerste seizoen waarin we in de zomermaanden meer de focus leggen op het spelen in de baan en om dan meteen de hoofdprijs te pakken, niets minder dan chapeau, chapeau, chapeau… Daarbij wensen we Fleur, Falk, Boudewijn, Daan, Skip, Summer & Oscar veel succes op Amelisweerd.

Namens (een trotse) jeugdcommissie,

Stijn Willekens & Rens van der Schouw