VDL Nedcar: “Your brand our pride”
Dinsdag 28 en woensdag 29 november is Businessclub ’t Woold op bedrijfsbezoek geweest bij VDL Nedcar in Born. Door velen is lang naar dit bezoek uitgezien. Bedrijfsbezoek bij VDL Nedcar dient ruim op te tijd te worden aangevraagd, de belangstelling voor het bedrijf is groot. De deelnemers van ons bezoek weten intussen waarom.
Om 10.30 u werden we gastvrij onthaald met koffie en heerlijke Limburgse vlaai. Onze gastheer, oud medewerker van het bedrijf, gaf een korte introductie gevolgd door een videopresentatie.
Enkele cijfers:
* 100% eigendom van VDL Groep
* Het fabrieksterrein in Sittard-Geleen (Born) beslaat ca. 927.000 m2
* Het bebouwde oppervlak beslaat ca. 322.000 m2
* Ruim 6000 medewerkers met meer dan 20 nationaliteiten onder één dak
* Belang voor regionale werkgelegenheid van duizenden fulltime banen in de regio
* Sinds 1967 zijn er meer dan 5.000.000 auto’s geproduceerd en zijn er 23 nieuwe modellen geïntroduceerd
* Volledig geautomatiseerde flexibele montagelijnen maken een productiecapaciteit mogelijk van zo’n 200.000 voertuigen per jaar in een tweeploegensysteem
* Hoge mate van automatisering dankzij meer dan 1300 robots
* De pershal bevat een aantal van de meest geavanceerde persen van Europa
(Bron: vdlnedcar.nl/feiten en cijfers)
De videopresentatie is op de www.vdlnedcar.nl terug te zien.
Even moest uw verslaggever terugdenken aan zijn kinderjaren. Op een mooie zomeravond op zijn rug in het gras turend naar de hemel en nadenkend over het heelal, duizelig wordend van de enorme grootsheid. Zonder VDL Nedcar met het heelal te vergelijken duizelde het ook nu even. Wat een gigantisch proces om van staalrollen van de hoogovens te komen tot een unieke auto, samengesteld middels een keuzemenu op een pc en helemaal custommade klaargezet bij de dealer.
Met zijn allen gezeten op een elektrisch voortgetrokken treintje toerden we door de verschillende hallen. We konden zien waar de rollen staal naar binnen werden gebracht, de eerste persen plaatdelen vormden die in de volgende hal door metershoge robots tot chassis of carrosserie werden samengevoegd en gepuntlast. De eerste deelvormen van een auto werden al zichtbaar. Door elkaar stonden modellen van Mini (Hatch, Cabrio en Countryman) en BMW (X1). Dit blijkt mogelijk door de verschillende modellen op eenzelfde platvorm te bouwen.
Na een uiterst nauwkeurig lakproces volgde de assemblage. Waar het persen en lassen vooral door robots werd uitgevoerd kwamen we nu op de afdeling mensenwerk. Werkelijk alles wat een auto nodig heeft naast chassis en carrosserie wordt hier toegevoegd, van BMW-motor met aandrijflijn tot wielen, van uitlaat tot bekerhouder, van geluidsdemping tot veiligheidshamer, teveel om op te noemen.
Prachtig om te je te realiseren dat ieder onderdeeltje van elke unieke auto steeds op het juiste moment op de goede montageplaats wordt afgeleverd. Een fraai staaltje logistiek. Volkomen begrijpelijk dat men trots is en dit liet blijken o.a. door diverse “your brand our pride” stickers.
Na een gedetailleerde eindcontrole, rijdt er iedere minuut een hagelnieuwe auto de fabriek uit op weg naar een klant vol verwachting.
Uw verslaggever ziet een auto die in vorm wel, maar in afmetingen, luxe en veiligheid in de verste verte niet meer doet denken aan de oer-Mini waar hij in een ver verleden iedere 10.000 km nieuwe voorbandjes onder moest laten monteren. Terwijl we terug werden gereden naar het beginpunt moest hij ook even denken aan een recente rit in een moderne Mini Cooper S, een regelrechte deja vu. Met een midden jaren ’70 glimlach op het gezicht eindigde de rondrit.
Veilig werden we weer bij het vertrekpunt afgezet en na een welgemeend dankjewel aan gids en chauffeur werden we door Paul van Vroonhoven nog kort meegenomen naar de grote wereld van het VDL concern met zijn 94 bedrijven en een verwachte omzet van ca. 5 miljard euro.
Met dank voor de gastvrijheid werd de terugreis, toch enigszins duizelig, aangevangen. Er zal nog lang over worden gesproken.
Onderweg tijdens de terugweg meen ik veel meer VDL te zien dan eerder op de ochtend.
Uw verslaggever van dienst
Theo Lankhorst