Golfen Zonder Grenzen spelen met topvoetballers

Stichting GzGAmbassadeur  Willy van de Kerkhof: Ik kom graag golfen op 3 juli.

Op 3 juli 2015 organiseert Golfvereniging het Woold in samenwerking met Stichting Golfen Zonder Grenzen een speciaal golftoernooi voor golfers met een beperking en sponsoren.

Het Golftoernooi Zonder Grenzen mag op veel sympathie rekenen, de volgende BN’ers uit de voetbalwereld zijn al zeker aanwezig bij het toernooi:

 • Wim van Hanegem: 3x landskampioen met Feyenoord
 • Wim Rijsbergen: speelde 28 keer in het Nederlands elftal, onder andere bij het WK van 1974 en 1978, waarin Nederland beide keren de WK finale haalde en het EK van 1976.
 • Andre Ooijer: maar liefst 7 keer landskampioen, waarvan 5 keer met PSV en 2 keer met Ajax
 • Hans van Breukelen: Nederlands keeper van het jaar: 1987, 1988, 1991, 1992 bekend als een echte strafschoppenspecialist.
 • Piet Schrijvers: Met Ajax werd hij als keeper vijf keer landskampioen en twee keer bekerwinnaar.
 • Peter Ressel: Aanvaller rechtsbuiten, gespeeld voor Go Ahead, NEC, PSV, Feyenoord, AZ en nog vele andere goede clubs

Eind 2014 wordt Stichting Golfen Zonder Grenzen officieel opgericht door een aantal enthousiaste leden van Golfbaan het Woold. De stichting heeft als doel iedereen met een beperking het plezier van golf te laten beleven op het Woold en te laten integreren in het reguliere verenigingsleven. Hierbij is het belangrijk deze doelgroep kennis te laten maken en te enthousiasmeren voor de golfsport. Stichting Golfen Zonder Grenzen richt haar activiteiten op Zuid-Oost Brabant en Noord-Limburg.

Het bestuur heeft de overtuiging dat sport in zijn algemeenheid, maar zeker de golfsport, een ideale manier is om een bijdrage te leveren op fysiek, sociaal en mentaal gebied voor mensen met een beperking. De golfsport is geschikt voor iedereen met of zonder beperking en voor jong en oud. Tevens draagt de golfsport, bijv. in een revalidatie periode, bij aan het zelfvertrouwen, eigenwaarde en zelfredzaamheid.

Een gespecialiseerde PGA-pro verzorgt training en lessen op maat, om zo een ontspannend en integrerend golfspel aan te bieden. Door de fysieke, maar ook psychische begeleiding, wordt persoonlijke ontwikkeling gestimuleerd. Zowel lichaam als geest worden uitgedaagd.

Om alle golfers met een beperking kunnen faciliteren, wordt door de stichting een ParaGolfer aangeschaft. De ParaGolfer is een elektrische buggy, die het mogelijk maakt voor spelers met een fysieke beperking in een staande positie te golfen. De ParaGolfer maakt het voor bijvoorbeeld rolstoelafhankelijke mensen (maar ook bijvoorbeeld voor CVA-patiënten en mensen met een dwarslaesie) mogelijk vrijuit van de golfsport te kunnen genieten.

Meer weten? Sponsor of Vriend (donateur) worden van Stichting Golfen Zonder Grenzen? Neem contact op met het bestuur via golfenzondergrenzen@golfbaanhetwoold.nl (Gijs van den Oever, voorzitter).


Missie

“Iedereen met een beperking het plezier van golf te laten beleven op het Woold.”

Stichting Golfen Zonder Grenzen stelt zich als doel:

 • Deze doelgroep integreren in het reguliere verenigingsleven (deelname aan wedstrijd en evenementen)
  Dit bevordert o.a. de sociale vaardigheden
 • Ontspannend en integrerend golfspel aanbieden, dat persoonlijke ontwikkeling stimuleert en zowel lichaam als geest uitdaagt (d.m.v. begeleiding en training aanbieden, zowel psychisch als fysiek)
  Bijvoorbeeld het leren omgaan met winst en incasseren van verlies
 • Faciliteren op het gebied van hulpmiddelen (bijv. ParaGolfer of andere hulpmiddelen)
 • Dat golfen voor deze doelgroep betaalbaar is (d.m.v. het werven van fondsen, sponsoring, giften, donaties, e.d.)
 • Samen met andere stichtingen en verenigingen golfen voor mensen met een beperking stimuleren (d.m.v. het organiseren van wedstrijden, toernooien en competities)
 • De doelgroep te enthousiasmeren voor de golfsport

Visie

Wij hebben de overtuiging dat sport in zijn algemeenheid, maar zeker de golfsport, een ideale manier is om een bijdrage te leveren op fysiek, sociaal en mentaal gebied voor mensen met een beperking. De golfsport is geschikt voor iedereen met of zonder beperking en voor jong en oud. Tevens draagt de golfsport, bijv. in een revalidatie periode, bij aan het zelfvertrouwen, eigenwaarde en zelfredzaamheid.
De stichting onderschrijft ten volle de ontwikkelingen binnen de NGF op dit gebied (bron: NGF-platform ‘Golf voor mensen met een fysieke beperking’ beleidsplan 2011-2014), en voorziet een grote ontwikkeling van golf voor mensen met een beperking in Nederland en op internationaal niveau.


Doelgroep

Stichting Golfen Zonder Grenzen richt zich op iedereen met een beperking. Golf is als sport toegankelijk voor zeer veel mensen. Zowel topsporters, recreanten als mensen met een fysieke en/of mentale beperking kunnen veel plezier aan deze sport beleven. De stichting houdt zich bezig met het toegankelijk maken van golf voor mensen met een beperking.

Voor gebruikers van de ParaGolfer is een apart profiel, oftwel doelgroep, omschreven. Inzet van de ParaGolfer maakt het voor bijvoorbeeld rolstoelafhankelijke mensen (maar ook bijvoorbeeld voor CVA-patiënten en mensen met een dwarslaesie) mogelijk vrijuit van de golfsport te kunnen genieten. De ParaGolfer staat op Golfbaan het Woold in Asten Heusden. PGA-golfpro Edith Eijkemans, gespecialiseerd op het gebied van lesgeven aan mensen met een beperking, verzorgt de instructies, zowel betreffende het gebruik van de ParaGolfer als de techniek van het golfspel. Gebruikers van de ParaGolfer zijn golfers, die niet vooruit kunnen met een Handicart (golfcart). De medische commissie (o.l.v. Dolly Veldman) beoordeelt de mogelijkheden voor het gebruikmaken van de ParaGolfer per geval. Bij twijfel wordt altijd advies ingewonnen bij de behandelend arts. Echter, de eindverantwoordelijkheid voor gebruik van de ParaGolfer, ligt bij de spelers zelf. Stichting Golfen Zonder Grenzen neemt geen verantwoordelijkheid voor eventuele fysieke consequenties.