“Mussen” maar vooral iets meer

MusjesIedereen leest natuurlijk de stukken, geschreven door Jan van de Loo welke elke maand op de site verschijnen over “waargenomen vogelsoorten“. Ik natuurlijk ook. Elke keer weer ben ik verbaasd over de diversiteit aan vogels die bij ons over de golfbaan vliegen, bivakkeren, voedsel zoeken, en slapen, eventueel op doorreis.

De natuur is heel indrukwekkend. Het is voor mij in de eerste plaats het golfen wat me elke keer weer naar de natuur trekt en het jaargetijde waar we ons op dat moment in bevinden geeft elke keer weer iets extra’s en afwisseling aan mijn golfsport. Eigenlijk is het golfen een hele bijzondere manier van wandelen door de natuur, zonder dat je met ander hoeft te overleggen welke route je gaat lopen.

Je begint gewoon bij hole 1 en stopt een kleine tien kilometer later (als je de fairways een beetje weet te vinden) bij hole 18.

Het is verbazingwekkend dat er mensen zijn die zo veel vogelsoorten weten te herkennen aan natuurlijk het uiterlijk maar als dat dicht bij elkaar in de buurt komt ook kijken naar de manier van vliegen of het geluid wat ze maken. Het verbaast mij vooral hoeveel soorten er bij ons in de buurt rondvliegen. Heb je ooit de lijst bekeken met waargenomen soorten? Ik kan enorm genieten van het enthousiasme en vakkennis waar de artikelen mee worden geschreven en de gedrevenheid achter de hobby van deze natuurliefhebber.

Ik schaam me dood maar mijn kennis van vogels en herkennen van soorten is echt minimaal. Jaren geleden ben ik alles wat vliegt maar een “mus” gaan noemen. Makkelijk voor mij, hoef ik niet na te denken wat het exact is wat er rond vliegt. Zo heb ik van die grote grijze mussen op het dak van mijn huis zitten. De hele dag hoor ik “roekoek, roekoek” op de golfbaan vliegen grote zwarte mussen rond die als je pech hebt je golfballetje mee nemen. Laatst zag ik een prachtig mooi klein musje bij hole 11 aan de rand van de green zitten. Opvallend aan het musje was een mooi rood borstje, ik vroeg aan mijn flightgenoot of die wist wat voor soort het was, beiden wisten we het niet. Jammer is dat op zo’n moment. Alles wat vliegt is voor mij een mus.

Ik heb ooit een musje achter in mijn tuin gehad met een gebroken vleugeltje. Daarvoor heb ik de dierenambulance gebeld. Vond ik goed van mezelf. Even later komt de ambulance de straat in gereden. Springen er twee mensen uit, sprinten met een (dieren) EHBO koffer naar de plaats van onheil en vragen waar het ongelukkige dier zich bevind. Als ik dan de mus aanwijs waarvan de vleugel gebroken is wordt ik kwaad aangekeken omdat de mus met een gebroken vleugeltje een lieveheersbeestje blijkt te zijn. Weet ik veel. Ik mag de dierenambulance nooit meer bellen volgens een van de dierenambulancebroeders.

Heerlijk dat er mensen zijn die het wel weten. 

Beste Jan ik hoop dat je nog lang blijft doorgaan met stukjes schrijven voor de site en ons “onwetenden” blijft attenderen op de schoonheid van alles waar we wekelijkse in rond lopen en dat je ons misschien beter leren kijken naar al het moois waar we ons elke week weer in bevinden.

Ga zo door,

met een vriendelijke golfgroet,
Leon Verkoelen