Met lucht is alles te meten maar zeker met die van: “De Van Dongens!”

dongen002-300Donderdag 12 februari, de tweede donderdag van de maand (Businessclub dag van het Woold). Maar omdat het nog “winter” is, zijn wij vandaag te gast bij het bedrijf van Dongen Engineering B.V. aan de Dorser in Someren. Sinds augustus 2014 gevestigd in een schitterend nieuw pand. Onze eerste indruk: wat een prachtig open pand en toen wij binnen wandelden, wat ziet het er hier netjes uit. Van ontvangst tot aan het einde keurig geregeld en tot in de puntjes verzorgd. Vooral de transparantie. Bij binnenkomst was er natuurlijk een kopje koffie/thee met een heerlijke brownie, verzorgd door de ons bekende dames van het Woold.

Inleiding:
Omdat onze voorzitter van de business club even op vakantie was neemt Ronald Lijten de honneurs waar. In een vraaggesprek met Gerhard van Meurs wordt keurig een uitleg gegeven wat Van Dongen Engineering zoal doet. Gerhard is de schoonzoon van Han van Dongen die ruim 23 jaar geleden begonnen is met het “meten” van onderdelen, wat nu uitgegroeid is naar het vervaardigen van meettechniek voor serieproducties. Vooral in de automotive industrie waar nu nog steeds over de “Van Dongens” gepraat wordt. Met de Van Dongens wordt dan niet de personen bedoeld maar de machines die door Van Dongen Engineering gemaakt zijn. Han van Dongen is nog steeds verbonden aan het bedrijf als adviseur en spreekt vaak met de nieuwe leads.

 

Wat produceren ze nu:
Vrij vertaald maken ze machines die afstanden en doorsnedes kunnen meten met lucht. Men bepaalt wat men moet meten. Bijvoorbeeld een as van een auto. Men meet bijvoorbeeld de doorsnede en die moet natuurlijk overal gelijk zijn. De machine meet dan op 2 punten en door de weerkaatsing van lucht en deze te “vertalen” in elektrische energie kan men meten of het onderdeel overal gelijk is. Wat natuurlijk enorm belangrijk is voor onderdelen die een motor moeten laten draaien.

De Van Dongens
De machines worden helemaal ontworpen en samengesteld door Van Dongen Engineering. Dat betekent dat de toeleveranciers van Volkswagen tot Ferrari bij de Van Dongens aankloppen met een onderdeel. Om dit onderdeel te meten wordt dan een machine getekend en alle onderdelen besteld. Dan wordt op eigen locatie deze machine helemaal in elkaar gezet, proef gedraaid en dan gaat deze machine naar de klant. Bij elkaar is dat een heel nauwkeurig proces, maar door de kracht van samenwerking tussen alle geledingen van zowel de klant en het personeel van Van Dongen wordt telkens die klus weer geklaard.

Dit hele proces neemt maanden in beslag. Er wordt heel secuur gewerkt in een prachtig opgeruimde bedrijfsruimte, zowel op kantoor als in de werkplaats waar alles keurig in vakken ingedeeld is. Wat ook opvalt, is de transparantie binnen het bedrijf waardoor het een heel mooi open structuur heeft. (compliment voor de ontwerpers van dit bedrijf)

Businessclub rondleiding
dongen001-300Ruim 60 leden van onze club waren present. Na de inleiding is de groep verdeeld over de rondleiders (Arjan, Gerhard, Han, Leon en Niels) Al deze personen met passie voor hun werk en bedrijf gaven ons een prachtige rondleiding: van introductie naar onderdeel, tekening, bestellingen, binnenkomst goederen, samenstelling van machines, proefdraaien van de machines en tot het klaarzetten van de machines. Dit werd allemaal keurig uitgelegd waardoor wij als gasten een perfecte indruk kregen van dit bedrijf. Werkelijk verbazingwekkend hoe secuur ze werken maar ook wat voor prachtig product ze maken. Daar mag iedereen binnen het bedrijf trots op zijn.

De netheid, de perfectie maar ook de openheid van het kantoor en de werkplaats zorgt er allemaal voor dat deze “Van Dongens” een gewild product zijn die op vele plaatsen in de wereld ingezet worden om de kwaliteit van de onderdelen te meten. Na de rondleiding konden we heerlijk genieten van een hapje en een drankje. Een groot compliment voor de catering, natuurlijk weer verzorgd door de dames en heren van Restaurant Volentieri.

Daarna was het woord aan Joost Govaarts (CEO VDL Nedcar).

De directeur van Nedcar vertelde met passie over het verhaal van Nedcar. Vanaf de productie van DAF, Volvo, Smart Mitsubishi Outlander naar de Mini. Met zeer veel cijfers en statistieken maar vooral met het geloof in Nedcar is het hem uiteindelijk gelukt om de samenwerking aan te gaan met Wim van der Leegte waardoor er vanaf 17-07-2014 de eerste Mini geproduceerd werd.

Alles bij elkaar was het weer een geweldige bijeenkomst voor de Businessclub en we mogen trots zijn dat we zulke mooie bedrijven binnen onze gelederen hebben.
In het dankwoord van Gehard van Meurs was hij ook trots op de samenwerking welke hij heeft gehad met vele businessleden van het Woold, bij het tot stand komen van het nieuwe bedrijfspand. Ook dankte hij alle leden voor hun aanwezigheid.

Han, Nicole en Gerhard vonden het dan ook fijn om een keer op deze wijze hun bedrijf Van Dongen Engineering onder de aandacht te kunnen brengen.
Graag tot de volgende bijeenkomst van BC het Woold.