Masters toernooi 2015

masters2015

 

Dag 4, vrijdag, wedstijddag 2.

Missed cut. Helaas. 
Een combinatie van ijzers die niet kort genoeg bij de vlag eindigden en slecht putten. 
Na 9 holes stond Joost er goed voor, een eagle, 2 prima birdies maar ook 2 bogeys. Met deze score zou hij het weekend spelen. Helaas op hole 11 en 13 moesten er bogey’s op de kaart genoteerd worden door een verkeerd gemiste green, en een drive de Azalia’s in. Hij moest daar een strafslag noteren. Joost bleef vechten voor zijn kansen maar helaas lukte het niet meer.
En wat doen we dan als team, . . even flink afreageren om daarna de koppen bij elkaar te steken en te evalueren. Waarom ging wat mis. 
We waren er al snel uit waaraan te gaan werken, en zo gezegd zo gedaan. Zowel op zaterdag als zondag hebben we uren gemaakt op de putting green wat direct vruchten afwierp. Met zogenaamde ”power drills” hebben we alles weer terug gevonden, zo ook het vertrouwen.

Op het restant van de dagen ben ik zelf op pad gegaan, op de trainings faciliteiten blijven spotten naar de grote jongens, hoe trainen ze, wat trainen ze? Hoe werken de coaches en waaraan tijdens wedstrijddagen. Een leuke leerschool voor mij als pro uit het zonnige Heusden. 

De laatste dag heb ik 16 holes meegelopen met Mcllroy en Woods. ”very impressive” hoe de beste golfer aller tijde en de huidig nummer 1 de bal over de baan slaan. Vervolgens op hole 16 Mickelson, Spieth en Rose opgewacht. Met de laatste flight hole 17 en 18 meegelopen en gezien hoe Spieth zijn groene jasje ”binnen sloeg”.
Bottem line, een leerzamen week, natuurlijk een bittere pil op vrijdag, maar al met al met een goed gevoel morgen weer naar huis. 

Dag 3, donderdag dat wedstrijddag 1.

Het was niet best. Op de eerste 9 hield Joost het redelijk bij elkaar. Een combinatie van minder zuiver spel vanaf de tee en naar de green zette de druk op het putten. 
De ijzers moeten hier zo precies landen, letterlijk een 1/2 meter te kort en de bal rolt terug de green af. Je hebt maar kleine plekken op de green waar de bal mag landen. De pinnen stonden ook moeilijk gestoken. Een test. +2 na de turn, waarna de makkelijkere 9 holes kwamen. 
Jammer van de bogey op 10, hij mist de green waar je die nooit mag missen. Hole 11 en 12 twee prima parren om op 13 met slag twee de green op te gaan. Een putt voor eagle van 8 meter. Dit is dus een zekere birdie. Helaas ging de putt 1.5 meter door de hole heen en de terug putt ook mis. Een domper. Hole 14 wederom een 3 putt doordat de eerste putt 2 meter te kort bleef. Het gevoel op beide greens liet de wensen over.
Hole 15 gelukkig een birdie en een super 2 putt op 16. +3 en nog twee holes te spelen. 17 gemakkelijke par en op 18 de bunker in met de afslag. Hij kon niet meer dan een ijzer 9 eruit slaan, deze raakte nog de lip waardoor een meter of 100 overbleef. Goede approach op 5 meter. Helaas de putt mis. Tja, dan staat er een 76 op de kaart. Slikken, voor zowel Joost als zijn fans. 
Daarna maar de putting green op. Werken aan zijn stroke en praten over de dingen die gebeurd zijn. Koppie goed zetten, professioneel blijven en door naar dag 2. Er zal veel druk op staan vandaag, wat Joost overigens wel kan ”handelen”. De beste 50 en ties gaan door, met de spelers op 10 slagen van de leider. In beide gevallen staat hij er niet bij. Wordt dus hard werken vandaag. Wordt vervolgd. 

Dag 2, woensdag trainingsdag en PAR 3 contest.

 Vandaag de warming up van Joost bekeken om daarna de eerste 9 holes te gaan spelen. Joost speelde samen met de nr 1 van de wereld, Rory Mcllroy en Brooks Koepka. 

Prachtig om te zien hoe Joost deze twee longhitters op de baan kon volgen. Zijn afslag deed niet onder. 
Spelers verkennen op zo’n dag de greens, hoe rollen de ballen, maken veel chipslagen de green om te zien wat de beste strategiën zijn om te volgen.

 

Na de 9 holes vroeg Joost mij om even de putting green op te gaan. Zijn putten voelde niet heel solide. Zo gezegd zo gedaan, wij naar de green. En wat dan zeer bijzonder is, . . . . . Tiger Woods staat ook zijn putten te oefenen. En dan staan er zo maar 1000 man naast de green te kijken naar zijn putting. Toch wel leuk om dan met Joost samen wat oefeningen te doen naast de beste golfer alle tijden. 
Al snel stond zijn putten op de rit en kon hij de PAR 3 contest gaan spelen. Lian was Joost zijn caddie bij deze gezelligheids wedstrijd. Spelers nemen kinderen mee, vriendin, ouders noem maar op. Een ontspannen middag, enorm veel publiek en beleving op werkelijk een prachtige PAR 3 baan. Ik zou zeggen op de Gezandebaan na de beste PAR 3 ter wereld. Joost speelde goed, -3 ”as we speak” een gedeeld derde plek. 
Morgen gaat de wedstrijd starten, Joost slaat af om 1030 uur, samen met oud winnaar Charles Schwartzel en Sanmoon Bae. GAME ON!

 

 

Maandag 7 april ben ik met de familie Luiten naar Augusta gevlogen om de Masters 2015 te bezoeken. HET toernooi van het jaar, groene jasje.
De top 50 van de wereld speelt hier, plus enkele invitees en oud winnaars. Een veld van 97 spelers dit jaar. 

Vandaag 8 april was het een oefendag. Spelers die de puntjes op de i zetten, enkele holes spelen en wat overleg met de coaches indien nodig. Joost heeft wat tijd doorgebracht op de DR , putting green en 5 holes kunnen spelen toen een hevige regenbui roet in het eten gooide. Maar ja, op zondag en maandag heeft hij ook al voldoende holes gepeeld, dus de baan is bekend.
Uiteraard ben ik bij Joost gebleven om zijn putting te beoordelen, wat technisch goed zit. Verder heb ik veel staan kijken bij Tiger Woods zijn swing, en zijn putten maar ook het chippen. Bijzonder om op 3 meter van zo’n speler te staan en te zien wat hij doet. Verder heb ik de putt sessies van Stenson, Mcllroy, en nog andere tourspelers bekeken om te zien hoe zij, en hun coaches indien aanwezig dit oppakte. Best wel wat kunnen leren.
Wordt vervolgd.