Leerzame nederlaag Jeugd 1

jeugd1 600Na een makkelijke overwinning tijdens de eerste competitiedag, werd deze week de tweede wedstrijd van Jeugd 1 op De Herkenbosche gespeeld. Tegenstanders op de verraderlijke bosbaan waren de jeugdspelers van De Eindhovensche, op papier een steady team waarbij de handicaps tussen de 7 en 13 lagen. Omdat Bram al een tijdje met een blessure kampt werd Pieter-Jan opnieuw gevraagd in te vallen.

Om klokslag 9:00 uur trapten onze spelers de wedstrijd af met de foursomes, nadat we voor de tweede week op rij de tos hadden gewonnen. Pieter-Jan en Rens voorop, gevolgd door Guus & Joep. De gezamenlijke playing handicaps van de eerste wedstrijd bleken een goede indicatie voor het wedstrijdverloop: hier zat namelijk maar 1 slag tussen. Er werden enorm veel parren gemaakt en dat scores niets waard zijn tijdens matchplay bleek maar weer eens: Pieter-Jan en Rens stonden na 9 holes +1, maar slechts 2 up. Op de backnine kantelde helaas deze wedstrijd. Een paar slechte holes op het verkeerde moment zorgden ervoor dat 2 up was veranderd in 2 down na hole 16. Hole 17 werd knap teruggepakt en zo werd er op hole 18 nog voor een gelijkspel gespeeld. Deze werd helaas niet gewonnen en was de eerste verliespartij een feit. Teruggekomen in het clubhuis zaten Guus en Joep al te lunchen. Zij hadden het lastiger, niet gek gezien het grote verschil in handicap, en waren na 14 holes al klaar. Tussenstand met de lunch: 4-0 achter.

Tijd voor de singles. 3x winst betekende een gelijkspel en dat werd dus ook de doelstelling bij de start van de middagronde. Rens stond na 3 holes nog gelijk, toen er vlak voor zijn afslag op 4 werd gemeld dat er een kleine onderbreking was vanwege onweer boven de baan. De andere 3 spelers stonden in het begin jammer genoeg achter. Vrij snel kon de wedstrijd weer vervolgd worden, tot er na weer 3 holes spelen opnieuw werd getoeterd: deze keer werd de wedstrijd gestaakt. Na een half uur in een schuilhut werd er besloten dat er snel naar het clubhuis gereden kon worden om daar te tijd verder uit te zitten. Hier hebben we alvast ons avondeten gekregen en konden we om half 5 weer onze wedstrijd vervolgen.

Deze break had op Rens en Pieter-Jan een goede invloed. Rens had van 1 up na 6 doorgezet naar 4 up na 14. Hole 15 werd makkelijk gesquared en zo kwamen de eerste punten voor Het Woold gelukkig op het scoreformulier. Pieter-Jan kwam van ver achter zelfs terug naar 1 up, maar moest hole 16 en 17 weer inleveren. Hole 18 wist hij niet meer terug te pakken en zo verloor hij op het nippertje. Goed gespeeld, maar jammer genoeg aan het kortste eind getrokken. Guus speelde goed, maar had geen kans tegen een betere handicapper. Ook Joep had het lastig, mede door een blessure aan zijn knie. Einduitslag: 10-2 voor De Eindhovensche.

Een terechte uitslag, maar wel een wedstrijd waar iedereen van geleerd heeft. Goed spel wordt niet altijd beloond en toeslaan/alert zijn op de juiste momenten is bepalend bij matchplay. De komende weken staan er opnieuw erg lastige wedstrijden op het programma, maar voor elk punt zal geknokt gaan worden. Want dat is het mooie aan golf in het algemeen en matchplay in het bijzonder: een verrassing is nooit uit te sluiten.

Namens Jeugd 1,

Rens van der Schouw