De theorie
Jullie hebben in december al uitgebreid kunnen lezen wat de invoering van het WHS per 1 maart betekent. Intussen heeft iedereen zijn persoonlijke WHS-index al kunnen zien op de digitale NGF-pas, in de app GOLF.NL en in Egolf-4U.
Vele ego’s zijn geknakt, want de overgrote meerderheid van de spelers heeft een hogere handicap gekregen en de mate van stijging zal groter zijn naarmate de handicap hoger is. Alleen voor spelers met een handicap onder de 5 zal de handicap in de meeste gevallen gelijk zijn gebleven of zelfs gezakt zijn.
Dat komt omdat de WHS-handicapberekening heel anders werkt dan die van het EGA-systeem dat tot 1 maart 2021 wordt gebruikt; daarbij is een belangrijk punt dat WHS geen buffer kent voor de handicapberekening. Voor de liefhebbers van de theorie achter het WHS verwijzen we graag naar: https://www.golf.nl/whs.
Het is natuurlijk niet zo dat je opeens slechter bent dan vroeger of dat je ‘status’ is veranderd. Een eventuele handicapverhoging is relatief, want bij de transitie wordt de handicap van alle spelers “gereset” op basis van de WHS-principes.
Ben je er van overtuigd dat jouw WHS-index onjuist is of heb je andere vragen over WHS, dan kun je je wenden tot een van de leden van de HARECO: https://www.golfbaanhetwoold.nl/index.php/hareco.
De praktijk
In de praktijk verandert er weinig. Na de invoering van het WHS kun je net als nu samen met anderen een qualifying ronde spelen en de score invoeren. Je hoeft niet te weten hoe de WHS-handicapberekening werkt, want je nieuwe WHS-handicap wordt door het systeem berekend. Er is geen eenvoudige methode om je eigen handicap uit te rekenen.
Als het WHS is ingevoerd moet je - net als nu - vóór je ronde aangeven dat je een qualifying ronde gaat spelen. Je geeft aan van welke kleur tee je speelt en wie je marker is. De NGF zal in de toekomst spelers identificeren die er een gewoonte van maken om goede scores achteraf in te vullen en deze gegevens doorgeven aan de HARECO.
Wat verandert na invoering van het WHS is: als je na de ronde je score invoert, dan laat het systeem zien wat je provisionele handicap is. Dat is in 90 procent van de gevallen ook je nieuwe handicap, maar er kan nog iets veranderen.
Dat komt omdat er ‘s nacht een handicapcorrectie wordt uitgevoerd – dat heet de PCC. Er wordt dan gekeken naar alle scores die zijn ingeleverd op de baan waar jij een qualifying ronde hebt gespeeld.
Soms speelt een baan moeilijker dan normaal, bijvoorbeeld door het weer of door de set-up. In dat geval is jouw qualifying score misschien beter dan normaal en dan wordt je provisionele handicap in de nacht gecorrigeerd.
De mogelijke handicapaanpassing in de nacht gebeurt automatisch en ’s ochtends ziet de speler zijn definitieve nieuwe handicap.
‘Zet maar een streep’, bij EGA een veelgehoorde term, bij WHS kan dat niet; als een speler zijn bal oppakt bij een ‘netto double bogey (is par + 2 + je handicapslagen) dan vul je een ‘11’ in op de scorecard. De computer noteert op die hole dan voor handicapdoeleinden een netto double bogey.
‘Weetjes’
In de handicapberekening van het Wereld Handicap Systeem wordt altijd naar je laatste 20 scores gekeken, dus na een qualifying ronde of wedstrijd heeft niet alleen je nieuwe score invloed op wat er met je handicap gebeurt. In de WHS-handicapberekening wordt elke score – of het nou een Strokeplay- of Stablefordronde betreft– omgezet in een “dagresultaat”. Je WHS-handicap is het gemiddelde van je beste 8 dagresultaten over je laatste 20 qualifying ronden.
Als je een goede ronde speelt, is de kans groot dat je WHS-handicap daalt, maar dit zal niet altijd het geval zijn. Dit is een verandering die te maken heeft met het grote verschil tussen de WHS-handicapberekening en die van de EGA. In het EGA-systeem zakt je handicap altijd na een goede ronde terwijl dat in het WHS niet altijd gebeurt.
WHS kent geen buffer zoals in het EGA-systeem, waarbij met een score in de buffer de handicap ongewijzigd blijft.
In WHS kunnen scores tot grotere aanpassingen van de handicap leiden dan bij EGA, zowel omhoog als omlaag, als een kaart bij de 8 beste dagresultaten zit.
Eind februari, vlak voor de invoering van het WHS, wordt je handicap een korte periode, hooguit een week, “bevroren”. Je kunt dan wel gewoon spelen en qualifying scores inleveren, maar die worden even in een wachtrij geplaatst en pas verwerkt als de “vriesperiode” voorbij is.
Een belangrijk onderdeel van het nieuwe systeem is dat alle spelers, ongeacht hun handicap, naast wedstrijdscores ook scores van qualifying ronden kunnen inleveren, zowel over 9 als 18 holes en onder voorwaarden ook over 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 of 17 holes. Bij Het Woold accepteren we alleen scores van 9 of 18 holes.
In het WHS zitten automatische remmechanismen die ervoor zorgen dat tijdelijk vormverlies niet direct leidt tot een veel hogere handicap. Die automatische mechanismen worden automatisch door de computer berekend en heten de Soft Cap en Hard Cap. Hierdoor zal je WHS-handicap in elk geval nooit meer dan vijf punten hoger worden dan je laagste WHS-handicap in de afgelopen 12 maanden - op voorwaarde dat er minimaal 20 scores in je handicapgeschiedenis zitten. Dus: kaarten lopen!
In het WHS worden extreem goede scores beloond met een extra verlaging van een handicap. Dat gebeurt door een automatisch mechanisme (de computer berekent het automatisch) dat de Exceptional Score wordt genoemd.
In het EGA-systeem kan een handicap tussen de 36 en 54 niet omhoog gaan en eenmaal onder de 36 kan je handicap niet meer boven de 36 komen. In het WHS is dat anders: de handicap van een speler kan los van zijn handicap altijd stijgen, maar nooit hoger dan 54,0.
De Jaarlijkse Handicapherziening door de HARECO blijft bestaan. Het blijft ook mogelijk dat de handicapcommissie in individuele gevallen, bijvoorbeeld in het geval van blessures, een tussentijdse herziening uitvoert.
Op weg naar een stabiele WHS-handicap
Het handicapsysteem maakt het mogelijk dat je een objectief beeld krijgt van jouw spelniveau en dat spelers van verschillende niveaus een min of meer gelijke strijd tegen elkaar kunnen spelen. En voor elk handicapsysteem geldt, en dus ook voor het WHS: hoe meer qualifying scores je inlevert, hoe beter je handicap je golfvaardigheid weergeeft.
Los van handicap: het belangrijkste is om gewoon met plezier de baan in te gaan, fijn te golfen en met een glimlach de baan af te komen, ook als het (weer) een keertje tegen zit.
Nogmaals:
Meer weten? Ga naar https://www.golf.nl/whs of stel uw vraag aan de HARECO: