• Home
  • Leden
  • Banen
  • Gasten
  • Restaurant
  • BC
  • Contact
  • Opleiding
  • Shop
  • Volentieri@home
  • Home
  • Leden
  • Banen
  • Gasten
  • Restaurant
  • BC
  • Contact
  • Opleiding
  • Shop
  • Volentieri@home
  • Egolf inlog
  • Banen beschikbaar?
  • Nieuwe app E-golf voor beschikbaarheid en reserveren

WHS, het nieuwe handicap systeem in 2021

winnaar 300In 2021 wordt in Nederland het nieuwe wereldhandicapsysteem (WHS) ingevoerd. Dat brengt voor jou als golfer veranderingen met zich mee en je handicap wordt op een andere manier berekend.

Onderstaand wordt in het kort uitgelegd hoe het nieuwe handicapsysteem er uit ziet. Op de site van de NGF, vindt u HIER ook deze video’s en de meest actuele informatie over het WHS.

Van zes systemen naar één systeem

De golfregels zijn inmiddels overal ter wereld hetzelfde. Maar er zijn wereldwijd zes verschillende systemen om de handicap en speelsterkte van golfers te bepalen.

Met de komst van het World Handicap System (WHS) wordt wereldwijd van elke golfspeler de handicap op dezelfde manier bepaald en dus ook overal geaccepteerd. In 2021 is het WHS in de hele wereld, ingevoerd ook in Nederland, al zal de WHS eerst nog een (korte) periode parallel lopen met het ‘oude’ EGA-systeem. Het World Handicap System zorgt ervoor dat golfers van verschillende niveaus en uit alle landen op een eerlijke manier met elkaar wedstrijden kunnen spelen, op elke baan ter wereld.

 

 

 


Hoe werkt het nieuwe systeem?

In het kort: In het nieuwe systeem wordt een handicap gebaseerd op de laatste 20 qualifiying ronden van een speler. Het gemiddelde van de beste 8 scores van deze laatste 20 rondes bepaalt je handicap.

Hier wordt een vaste formule voor gebruikt.
De basis voor elke in te leveren score is het aantal slagen per hole. En bij een spelvorm als Stableford, kan men op het moment dat er niet meer gescoord kan worden de bal oppakken en wordt de score voor deze hole:
Par + 2 + ’je handicapslagen’.

Dit wordt de netto double bogey genoemd.
Je score wordt dus nooit hoger dan deze netto double bogey.
De software in het systeem past dit automatisch aan.
Elke score over 9 of 18 holes wordt in E-Golf4U omgerekend tot een resultaat over 18 holes op een standaardbaan; dit heet het dagresultaat.

De berekening is nogal ingewikkeld, maar voor de liefhebbers een voorbeeld.
Een dame met handicap 20,0 speelt op de Vier Eijckenbaan 18 holes van de rode tees en heeft dan een Course Handicap van 23. Als zij met een bruto score van 98 slagen van de baan komt heeft zij omgerekend een dagresultaat van 22,6 geproduceerd. Deze 22,6 is de score “boven par” op een standaard baan. De dagresultaten worden tot in decimalen bepaald.
Het dagresultaat wordt als volgt berekend: de slope rating voor een standaard baan (113) gedeeld door de slope rating van de Vier Eijckenbaan baan (129) vermenigvuldigd met het verschil tussen de bruto score (98) en de course rating (72,2). In dit geval is het dagresultaat (113/129) * (98 – 72,2) = 22,6.

De handicap van de speelster wordt nu bepaald door het gemiddelde te berekenen van de beste 8 dagresultaten van de laatste 20 ronden.

Als je na invoering van het WHS een score invoert via E-Gollf4U op de zuil in het clubhuis, met de E-Gollf4U app, of met de Golf.nl app krijg je meteen te zien wat de provisionele handicap (de vermoedelijke nieuwe handicap) is. Maar pas de volgende ochtend weet je definitief wat je nieuwe handicap is, want er kan op de door jou gespeelde baan een correctie worden toepast op de scores van die dag. In het WHS heet dat de Playing Conditions Calculation (PCC) en die wordt bepaald over alle ingeleverde scores van spelers met een handicap lager dan 36 voor iedere dag voor iedere baan.

In het WHS is er een rem ingebouwd om grote stijgingen in handicap te voorkomen, bijv. als gevolg van tijdelijk vormverlies. Die automatische mechanismen (de computer berekent ze automatisch) heten de Soft Cap en Hard Cap en worden in het WHS-softwareprogramma automatisch toegepast. Je WHS-handicap zal in elk geval nooit meer dan vijf punten hoger worden dan je laagste WHS-handicap in de afgelopen 12 maanden. Hierbij geldt wel de voorwaarde dat er minimaal 20 scores in je handicapgeschiedenis zitten, want pas dan wordt er een zogenoemde laagste handicap over de laatste 12 maanden vastgesteld en die wordt als referentie gebruikt voor de genoemde Soft en Hard Cap.

Zolang er minder dan 20 scores in je handicapgeschiedenis zitten, kan je handicap wel ongelimiteerd stijgen. Dit is een extra reden om veel qualifying kaarten en wedstrijden te spelen.

In het WHS worden extreem goede scores beloond met een extra verlaging van een handicap. Dat gebeurt door een automatisch mechanisme (de computer berekent het automatisch) dat de Exceptional Score wordt genoemd.

Transitie van EGA- naar WHS-handicap en overige punten

Welke scores worden gebruikt?
Voor de transitie van EGA- naar WHS-handicaps worden alleen scores gebruikt vanaf 2016.

Minder dan 20 scores beschikbaar?
Veel golfers hebben in de afgelopen jaren niet een totaal van 20 scores ingeleverd. Dit betekent dat bij de transitie van de EGA- handicap naar een WHS-handicap minder of geen scores gebruikt kunnen worden.
Bij nul ingeleverde scores blijft de handicap van de speler gelijk, maar deze handicap is wel erg gevoelig wanneer er scores ingeleverd gaan worden die significant slechter zijn.

Hogere of lagere handicap na invoeren WHS?
Na invoering van het WHS zal de overgrote meerderheid van de spelers een hogere handicap krijgen. Alleen voor spelers met een handicap onder de 5 zal de handicap gelijk blijven of zelfs zakken.

Stabiliteit handicap?
Omdat de handicap in het WHS wordt berekend over de laatste 20 scores, raden we iedereen aan om zoveel mogelijk scores in te leveren.  Voor een beter dagresultaat is het belangrijk om de ronde zo goed mogelijk af te maken, omdat deze score mogelijk tot de beste 8 hoort.

Qualifying scores inleveren over 10, 11, 12 of meer holes.
Alle spelers, ongeacht hun handicap, mogen naast wedstrijdscores ook scores van qualifiying ronden inleveren, zowel over 9 als 18 holes en onder voorwaarden ook over 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 of 17 aaneengesloten holes.

Iedereen mag 9-holes qualifying spelen.
Na de invoering van het WHS mag iedereen – ook spelers met een handicap van 4,4 en lager - qualifying ronden spelen, ook ronden van 9 of meer holes.

Handicapstijgingen voor alle spelers, tot handicap 54.
In het (oude) EGA-systeem kan een handicap tussen de 36 en 54 niet stijgen en eenmaal onder 36 nooit meer boven de 36 uitkomen.
In het WHS is dat anders: alles wordt gelijk voor alle spelers. Dat betekent ook dat de handicap van een speler met handicap 36 kan stijgen als deze speler een minder goede score inlevert.  De handicap van een speler wordt echter nooit hoger dan 54,0.

Hogere of lagere handicap na invoeren van qualifiying kaart?.
Met de invoering van het WHS is er géén buffer meer voor de verschillende handicapcategorieën en wordt je handicap niet meer bepaald door één qualifying ronde.  Daarom zal meestal na elke qualifying ronde je handicap stijgen of dalen, ook al zou je in het oude systeem binnen de buffer gespeeld hebben.

Géén Stableford wedstrijden meer?
Na invoering van het WHS kunnen nog gewoon Stableford wedstrijden gespeeld worden. De behaalde Stableford score is dan echter niet meer de basis voor het bepalen van je handicap.

Penalty Score?
Als een speler geen of geen volledige score inlevert en er is geen geldige reden, kan de Wedstrijd- of de Handicap en Regelcommissie een hogere of lagere score invullen.

Wanneer is een ronde qualifying?
Als eerste moet natuurlijk de golfbaan qualifying zijn en buiten de wedstrijden kun je een qualifying ronde lopen mits er voor de start van de ronde een medespeler is die als jouw marker optreedt en mits je vooraf hebt aangegeven een qualifying ronde te willen lopen en van welke kleur tees je gaat spelen. Als je digitaal je score invoert, doe dit voor 24.00 uur. Dan wordt je score nog meegenomen in de Playing Course Conditions (PCC).

Wanneer gaat de EGA Handicap over naar de WHS Handicap?

Op dit moment wordt je EGA-handicap (het huidige handicapsysteem van de European Golf Association) berekend op de oude manier, en dat zal ook zo blijven tot 1 maart. Vanaf 1 maart krijg je alleen nog maar je WHS-handicap (het nieuwe handicapsysteem) te zien op je digitale NGF-pas in de app GOLF.NL en in Egolf-4U.
Vanaf 16 december 2020 tot 1 maart2021 is er een overgangsperiode. Deze bestaat uit twee fasen:
In de eerste fase (woensdag 16 december 2020 tot maandag 4 januari 2021) worden er géén qualifying scores verwerkt. Je handicap is in deze fase bevroren. Scores die je in deze periode inlevert komen in een wachtrij en worden vanaf 4 januari met terugwerkende kracht verwerkt. Je kan dus gewoon spelen (mits de baan qualifying is!), maar je zult geen verandering zien in je handicap.
In de tweede fase (maandag 4 januari 2020 tot 1 maart 2021) kan je je WHS-handicap zien op de digitale NGF-pas in de app GOLF.NL. Je EGA-handicap is in deze periode ook nog steeds zichtbaar op je pas, dus je ziet in deze fase twee handicaps. Je kan dan ook de achterliggende 20 scores zien waarop je WHS-handicap is gebaseerd. Vanaf 4 januari 2021 worden alle qualifying scores die je inlevert meegenomen in de berekening van zowel je EGA- als je WHS-handicap. Je EGA-handicap is nog steeds leidend (wedstrijden worden gespeeld op basis van de EGA-handicap), maar je WHS-handicap draait al op de achtergrond mee. Op 1 maart wordt definitief overgestapt op het World Handicap System en zie je alleen nog je WHS-handicap!

Meer info kun je vinden in video’s via onderstaande links:

 













 

Ledenmenu

  • E-Golf4U
  • Activiteitenkalender
  • Ledenvoordeel
  • Locker en Trolley
  • Wedstrijden
  • Ledenpas opwaarderen

Media voor leden

  • Birdies en Aces
  • Reisverslagen
  • Vademecum
  • Foto's evenementen
  • Jaarverslag 2019
  • Privacy Verklaring
  • Reserveringsregels

Bestuur en Commissies

  • Bestuur
  • Wedstrijdcommissie
  • HARECO
  • Evenementencommissie
  • Baancommissie
  • Handicart Commissie
  • Jeugdcommissie
  • Technische Commissie
  • Handicap54 Commissie
  • Introductiecommissie
  • PR-Commissie
  • Marshall Commissie
  • Lief & Leed
mokropak

Golfclinic

U wilt vrienden of familie laten kennismaken met golf? Klik dan hier voor meer info over onze Woold Golf Clinics

Ledenpas opwaarderen

Met een ledenpas kunt u afrekenen in het clubhuis. Lees hier hoe u eenvoudig uw saldo kunt opwaarderen

Woensdag Vriendendag

Wie laat u op woensdag kennismaken met de sfeer op Het Woold tijdens de Woold Vriendendag?