In de spotlights: De captain!

hole 9a 1200Na een jaartje of vijf vrijwillig deel uit te maken van een mooi damesgolfteam, heb ik ontdekt dat er 1 vrijwillig teamlid is, die wel heel erg veel vrijwilligerswerk doet binnen ons cluppie van golfdames. 

Een dergelijke vrijwilliger heet de ‘captain’.
In het competitiereglement van de NGF is er zelfs een apart hoofdstuk gewijd. Bij onderzoek ontdek ik een lijstje met taken en verantwoordelijkheden van de captain op de wedstrijddag. Een 9-tal punten, die werkelijk niets met golfen te maken hebben. Het gaat over invullen, overhandigen en controleren van formulieren.

Afgezien daarvan zie ik de captain al in de winter in de weer met netwerken en contact leggen met andere captains. Zij roept ons bij elkaar om belangrijke informatie door te geven en het teamproces op gang te brengen. Uit eigen keuze maakt zij afspraken met de golfpro om onze golflessen in de agenda vast te leggen. Zij krijgt instructies van de technische commissie (trouwens….dat zijn ook vrijwilligers) en, geheel vrijwillig voert zij deze instructies uit. Uit vrije wil overlegt zij met de baaneigenaren over lunchtijden en het diner. Geheel belangeloos is zij voor hen aanspreekpunt op de competitiedag waarop onze tegenstanders op het Woold te gast zijn.
Zij denkt na over welke kleding we op de competitiedag aan hebben, zij wikt en weegt, zij overlegt en neemt een besluit wie met wie speelt in de dubbels. Zij boekt afslagtijden, zodat wij (niet verplicht) de golfbanen waar we competitie gaan spelen kunnen gaan verkennen. En u begrijpt, tot op dit punt is er nog geen bal gespeeld en zitten wij als overige teamleden ongedwongen in een mooie fauteuil met een chardonneetje.

Als de competitiedag erop zit, zou je denken dat de captain eindelijk rust krijgt. Maar nee hoor, dan wordt er met de captains van onze tegenstanders overlegd over hoe om te gaan met de toekomstige kampioen van onze poule, hoe laat we de volgende competitiedag aanwezig moeten zijn en dat we (geheel vrijblijvend) mooi weer mee moeten brengen.

De captain doet haar rondje langs alle teamleden om troost te bieden bij verlies, een succesje te vieren bij winst, de wedstrijd nog eens te analyseren en alvast de link te leggen naar de wedstrijd van komende week. Allemaal vanuit eigen beweging.

Geheel vrijwillig, durf ik te stellen dat je voor deze rol in de wieg gelegd moet zijn. Je hebt echt een bepaalde grondhouding nodig om deze rol te vervullen.

Ik zou die grondhouding willen beschrijven als objectief, empathisch, begripvol, communicatief sterk, relativerend, organisatorisch onderlegd, betrokken en besluitvaardig. Oh ja….het is ook handig als je als captain een voorstander van vrijwilligerswerk bent.
Heeft ons team ff geluk!

Namens dames 1
Marij Coolen

PS. We hebben verloren met 15-3. Opvallend detail; alleen onze captain heeft haar partij gewonnen.