Uitslag golfregelvraag

Schermafdruk 2017 09 22 10.55.12De golfregelvraag van september gaat over de ingebedde bal in de rough.

Vraag
Je bal ligt in de ROUGH ingebed in zijn eigen pitchmark. De rough is het ongemaaide deel van de hole en kan bestaan uit hoog gras, heide of struiken.

Wat is juist volgens de regels?

A) Je mag de bal opnemen, schoonmaken en zonder straf droppen zo dicht mogelijk bij de plaats waar de bal lag, maar niet dichter bij de hole.

B) Je mag de bal opnemen, schoonmaken en zonder straf plaatsen zo dicht mogelijk bij de plaats waar de bal lag, maar niet dichter bij de hole.

C) Je mag de bal onspeelbaar verklaren en verder handelen met één strafslag volgens Regel 28.

D) Je mag de bal spelen zoals hij ligt.

 

De juiste antwoorden zijn C en D.

Als een bal van de speler is ingebed in enig kort gemaaid gedeelte van de baan, mag de bal zonder straf worden opgenomen, schoongemaakt en gedropt, zo dicht mogelijk bij de plek waar de bal lag, maar niet dichter bij de hole (Regel 25-2). De bal ligt in de rough en de rough hoort niet tot het kort gemaaid gedeelte van de baan. De antwoorden A en B zijn daarom niet juist. Kort gemaaid gedeelte betekent elk deel van de baan, met inbegrip van paden door de rough, gemaaid op fairwayhoogte of lager. Wat voor de rough geldt is ook van toepassing voor de semi-rough: het gras direct naast de fairway dat minder kort gemaaid is dan het gras op de fairway.

Als de bal ligt ingebed in de rough of semi-rough mag je natuurlijk de bal spelen zoals hij ligt of onspeelbaar verklaren en met één strafslag verder spelen volgens regel 28. Je hebt dan drie mogelijkheden:

Handelen volgens de bepaling slag en afstand van Regel 27-1 door een bal te spelen zo dicht mogelijk bij de plek waar de oorspronkelijke bal het laatst werd gespeeld, of: Een bal droppen achter het punt waar de bal lag, waarbij je dit punt op een rechte lijn moet houden tussen de hole en de plek waar de bal wordt gedropt, zonder beperking van de afstand waarop de bal wordt gedropt, of
En bal droppen binnen twee stoklengten van de plek waar de bal lag, maar niet dichter bij de hole.

Uit de inzenders van het juiste antwoord is een winnaar getrokken. Dat was deze maand Jan Beenker. Hij krijgt een prijsje.