Hemelvaart en businessclub.

bc hemelvaart 001 360Dat de Rabobankcompetitie op donderdag plaatsvindt is de normaalste zaak van de wereld, maar dat deze competitie plaats vindt op een nationale feestdag, is ongebruikelijk.  Het is 10 mei 2018, Hemelvaartsdag. Waarom hebben we eigenlijk vrij? Kennen we de achterliggende reden voor deze vrije dag nog?

Hemelvaart is een feestdag van christelijke oorsprong. Het gaat om de 40e dag na de wederopstanding van Jezus, oftewel Pasen. We vieren het terugkeren van Jezus naar de hemel.

Volgens het evangelie van Marcus werd de Heer Jezus in de hemel opgenomen en nam hij plaats aan de rechterhand van God. Door de eeuwen heen zijn er heel veel verschillende vormen geweest om deze Hemelvaart te vieren. Van het houden van processies tot het zegenen van de eerste fruitoogst. In Duitsland schijnen ze zelfs Vaderdag te vieren op die dag. Een andere variant van het vieren van Hemelvaart is dauwtrappen.

Hoe heeft de businessclub Hemelvaartsdag 2018 gevierd? Wat hebben mijnheer God, met aan zijn rechterhand Jezus, gezien toen ze inzoomden op golfbaan het Woold op 10-5-2018?

Ze zien dat 56 mensen, in groepjes van 3 of 4, om de 8 à 10 minuten afslaan vanaf een vaste plek aan de Gezandebaan. De vrouwtjes zijn te herkennen aan een feloranje en de heren aan een donkerblauw shirt. Dat shirt zegt dat we gaan ‘natuurlijk golfen’. Zij wandelen met prachtig weer door een glooiend, bosrijk en waterrijk landschap, waar af en toe een ‘hondenpoot’ bespeeld wordt. Zij gaan voort, terwijl zij steeds maar weer tegen een klein balletje slaan met een stok. Die stok heeft een soort van ‘knots’ aan het einde.

De stokken worden voor elke slag zorgvuldig geselecteerd, dat schijnt belangrijk te zijn. Uiteindelijk belandt zo’n balletje in een wit holletje, een gaatje in een gladgeschoren stukje gras. Dat is kennelijk een belangrijk moment. Sommige heffen dan het vuistje en lachen daar breeduit bij. Anderen gaan door de knieën of gooien hun hoofd in hun nek, vergezeld met een hartenkreet vol ongeloof.
Aan het einde van de dag komen zij, schoon gewassen, samen in een prachtig huis. In dat huis vertellen zij elkaar verhalen over de afgelopen uren. Heb je goed gespeeld en schep je daar een beetje over op, of houd je bescheiden je mond en draag je je verlies met waardigheid? Wie heeft het verst geslagen en wie komt in 1 slag het dichtst bij dat witte holletje? Een enkeling mag een fles wijn mee naar huis nemen of krijgt een groen colbertje aan.

De verhalen krijgen vorm samen met een weldadige maaltijd in 4 gangen en worden weggespoeld met een goed glas wijn. De afsluiting van de dag wordt gevierd met een glaasje whisky. Misschien stijgt de prestatie van de dag hier en daar wat naar het hoofd. Opstijgen naar de hemel komt er echter niet van.

Ik weet niet of dit modern ritueel überhaupt nog iets met Hemelvaart te maken heeft. Maar ik hoop wel dat mijnheer God en Jezus genoten hebben van dit bijzondere schouwspel.

 

Marij Coolen
MC training & coaching

 

PS. De uitslag is:
Het groene colbertje: Helen Felten en Jan Liebregts
The neary: Karin Jobse en Erik van Oosterhout
The longest: Lenny Hoeks en Rico van Rijsbergen.