Greenkeepers… zij die ons golfplezier verhogen

greenkeeperAls wij golfers nog niet weten dat de nieuwe dag al begonnen is, ronken de machines van de greenkeepers al op de baan. Dat is meestal rond 6.30. Ze zijn er zo vroeg om maar zoveel mogelijk werkzaamheden gedaan te hebben, voordat de golfers komen.

“Zo kunnen wij lekker doorwerken en hebben anderen geen last van ons” zegt Henk Loomans, hoofd greenkeeper.

 Henk noemt enkele activiteiten op. Vier tot vijf maal per week worden de greens gemaaid. Achttien holes de greens maaien is ruim een hectare en dat is tienduizend vierkante meter.

Met een maaier duurt dat ongeveer drie en half uur. Tegelijk met de Vier Eijckenmaaier is er een maaier op de Gezandebaan bezig en op de oefenholes.

gk001 gk002 gk003

Zijn er veel verschillende maaiers? “Ja” zegt Henk. “We hebben een greenmaaier met greenkooien (11 messen), een met tee kooien eraan (7 messen) die op de tees surrounds en voorgreens worden gebruikt. Ook verticaal kooien voor het verticuteren van de greens. Fairway maaiers zijn apart net als de rough en semi roughmachines. Kort gezegd machines met verschillende voorzetstukken”.

Je zou best kunnen zeggen dat Henk grasexpert is. Het gras heeft namelijk veel aandacht nodig om de baan niet alleen een mooi aanzien te geven, ook wat er door ons ondergronds niet te zien is, is heel belangrijk voor de gezondheid van het gras. Maaien, een beetje bemesten, verticuteren en beluchten, het zijn belangrijkste ingrediënten van het baanonderhoud.

De vele regenval van deze tijd vindt Henk maar niks. Als hij met een riek de grond ingaat ruikt het gewoon zuur en dat is niet goed, want dan verstikt het gras. Henk is gelukkig met zijn team van zes mensen die het jaar door het onderhoud voor hun rekening nemen. Helaas is een van hen voor langere tijd uitgeschakeld door een val. Omdat er dit jaar zoveel regen valt moet er ook meer gemaaid worden. Ook om die reden wordt er nu extra belucht. In de bunker is er schade door de regen. Herstel is nu al nodig.

Golfspelers behoren de bunkers aan te harken en de pitchmarks te repareren. Echter, ook op het Woold kan dat beter, maar dat is op alle banen bekend, hoewel het tot de etiquette regels behoort. “Ik snap het niet, zegt Henk, want het voorkomt bij alle spelers ergernis. Hoe vervelend is het als een bal net de verkeerde kant opspringt op de green”. In relatie tot de spelers is heel belangrijk de veiligheid voor de greenkeepers. Er wordt nogal eens een bal geslagen richting de green, waar de greenkeeper aan het werk is. Het is hemzelf overkomen dat ie geraakt werd en toen ging bij hem even het licht uit. Alle collega’s hebben wel eens een bal op de machine gehad en dat is verre van leuk!

Henk zou graag de golfers op het hart willen drukken daar meer rekening mee te houden. Als er golfers aan het putten zijn op de green wordt er immers wel gewacht met slaan vanuit de fairway. Henk ontkent niet dat een geslagen bal hun zelf ook ooit verrast ;” achter een dogleg bijvoorbeeld zien we niet altijd de golfers staan”. Het blijft uitkijken voor de mensen op de baan. In de zomer zorgen de greenkeepers er voor, dat ze rond 7.30 uur op hole 3 bijvoorbeeld weg zijn, omdat ze dan tegen de zon in de golfers niet zien aankomen.

Als iedereen rekening houdt  met elkaar dan is dat het beste. In deze tijd worden de greens ‘s ochtends vroeg bemest met vloeibare mest, een cocktailtje van ijzer, zeewier en magnesium om de grasplant sterker te maken. Eind oktober komt de bladblazer weer op de baan en wordt er gedraineerd. Dit draineren gebeurt op plaatsen waar het lang te nat is. Als de winter zijn intrede doet wordt er ook meer aan bosonderhoud gedaan. De natuurgebieden, bij ons bekend als biotoop, worden ook verschraald. Vorig jaar waren er daarom schapen. Dit jaar zijn ze er niet omdat ze net niet opaten wat weg moest. En door hun uitwerpselen kwam er verkeerde bemesting.

De greenkeepers hebben geprobeerd met een klepelmaaier een bepaald natuurgebied te verschralen, maar dat gaan ze nog anders doen, want de klepelmaaier slaat alles kapot. Beter is het overbodige er uit te duwen met een riek achter de tractor in de hef. Ja ja en nu snapt iedereen het hè.

Regelmatig is de baancommissaris Han Wessels in de baan, niet alleen om zelf te golfen, maar ook te kijken naar mogelijke veranderingen die nodig zijn. Dit gaat altijd in samenspraak. Han komt tijdens het gesprek even binnen en tegelijk gaat het over paaltjes die ergens nog bijgeslagen moeten worden, want er staat weer een herkeuring van de NGF aan te komen. Waar wij als golfers niet bij stil staan is dat de rough maar een bepaalde hoogte mag hebben. Voor ons is die toch altijd te hoog en dus lastig met uitslaan, nietwaar?

Een belangrijk rijgedrag voor de maaiers, trekkers en ook de handicarts… Niet te kort draaien. Henk hamert hier constant op. Rond de greens zijn de mounts, ook daar rekening houden met het niet te kort draaien, want daardoor krijg je schade aan het grasoppervlak.

Als laatste noemt Henk iets bijzonders: de beregenings aansturing van de baan. Henk laat zittend achter zijn computer zien hoe hij de beregeningsinstallatie op afstand kan inschakelen. Alles is daarvoor in een programma ingesteld. Zelfs van zijn telefoon kan hij de installatie besturen. Hij is daar best trots op, ook omdat er weinig golfbanen in Nederland zijn waar dit zo geregeld is. Om dit artikel gezicht te geven zijn er enkele foto’s bijgevoegd van mens en machine. We kunnen blij zijn met zo’n team van toegewijde greenkeepers.

Maurice van Gelder-PR cie