Antwoord golfregelvraag van de maand oktober

afslag 360De laatste golfregelvraag ging over het gebruik van een hulpmiddel bij het innemen van de stand en het vervolgens slaan van de bal.  Jan Beenker was een van de inzenders van het juiste antwoord en kan binnenkort een kleine attentie tegemoet zien.

Een speler heeft problemen bij het juist innemen van de stand vanaf de afslagplaats en gebruikt daarom een putter als hulpmiddel om de speelrichting aan te geven. Hij legt de putter in de richting van de uit te voeren slag, neemt dan de stand in voor de juiste richting (zie foto) en slaat de bal. Wat is juist volgens de golfregels?

 


1:
Je mag een golfstok gebruiken als hulpmiddel voor het oplijnen bij het doen van een slag. De gebruikte golfstok moet wel deel uitmaken van je eigen golfuitrusting.
2:
Je mag een golfstok niet gebruiken als hulpmiddel voor het oplijnen bij het doen van een slag. Als je dit toch doet moet je één strafslag bij de score op de betreffende hole optellen.
3:
Het gebruiken van een golfstok als hulpmiddel voor het oplijnen bij het doen van een slag is een overtreding van de regels. Als je dit toch doet moet je bij Strokeplay twee stafslagen bijtellen en bij Matchplay betekent dit verlies van de hole.
4:
Je mag een golfstok gebruiken om de stand op de juiste wijze in te nemen. Als je daarna de golfstok opzij legt zodat deze geen hulpmiddel meer vormt en vervolgens de slag uitvoert, levert dit geen strafslag op.

Antwoord en uitleg

Afwijkend gebruik van uitrusting is bij golf niet toegestaan als dit zou kunnen helpen bij het doen van een slag (Regel 14-3). Je mag daarom een golfstok of ander hulpmiddel (zoals golftas,  trolley of twee tees verbonden met een touwtje) niet gebruiken om je te helpen bij het oplijnen. Het maakt hierbij niet uit of de uitrusting van jezelf is of van een andere speler. Antwoord 1 is daarom niet juist.

Het gebruiken van een hulpmiddel bij het doen van een slag is een overtreding en levert twee stafslagen op bij Strokeplay of verlies van de hole bij Matchplay. Bij een volgende overtreding betekent het zelfs Diskwalificatie (Regel 14-3). Antwoord 2 is daarom fout en antwoord 3 is juist.

Het is niet verboden om vóór het uitvoeren van een slag een hulpmiddel te gebruiken om de juiste lijn vast te stellen. Bij het uitvoeren van de slag moet het hulpmiddel niet  meer als hulpmiddel aanwezig zijn bij het uitvoeren van de slag. Antwoord 4 is daarom juist.