Oplossing golfregelvraag van de maand april

93945505De golfregelvraag van april 2018 ging over het toepassen van de regels bij paden. 

Karel van Deursen was een van de kandidaten die het juiste antwoord inleverde. Hij werd na loting uitgeroepen tot winnaar. Onderstaand nogmaals de vraag en het enige juiste antwoord.

Vraag
Na de afslag op hole 16 ligt je bal opzij van de fairway, precies op het pad waar vaak buggy’s rijden tussen Hole 16 en Hole 15.

Het is duidelijk: dit is niet wat je wil. Hoe nu te handelen?

  1. De bal ligt op een pad. Je hebt recht op een vrije drop.
    Je zoekt het nearest point of relief waarbij je geen last hebt van het pad bij slag en stand en dropt de bal binnen 1 stoklengte vanaf dit punt. Je krijgt geen strafslag.
  2. Op het pad is geen kunstmatige bedekking aangebracht. Het is dus geen vast obstakel en je moet de bal spelen zoals hij ligt.
  3. Het pad ligt niet op de fairway en is onderdeel van de rough. Omdat het pad in de rough ligt moet je de bal spelen zoals hij ligt.
  4. Ook al ligt de bal op het pad in de rough, je mag dit pad ontwijken en een bal droppen binnen 2 stoklengten, niet dichter bij de hole. Je krijgt geen straf.

Antwoord en uitleg

Antwoord b is juist. Het pad voldoet niet aan de definitie van obstakels en mag daarom niet ontweken worden volgens Regel 24-2. De bal moet gespeeld worden zoals hij ligt (Regel 13.1).

Je mag een pad uitsluitend ontwijken indien er sprake is van een pad met een kunstmatige bedekking zoals schelpen, gravel, beton, bitumen, houtsnippers, etc.

In de definitie van obstakels staat: “Een obstakel is alles wat kunstmatig is, met inbegrip van de kunstmatige bedekking en randen van wegen en paden ….”

Antwoord a is niet juist omdat het pad niet voldoet aan de definitie van een obstakel. Het is een zandpad dat geen kunstmatige bedekking heeft.

Het maakt niet uit of een pad op de fairway ligt of in de rough. Je mag door de baan een pad altijd ontwijken als het voorzien is van kunstmatige bedekking. Bij een bal op het pad tussen hole 16 en 15 ben je verplicht de bal te slaan zoals hij ligt, niet omdat het pad in de rough ligt, maar omdat dit pad geen kunstmatige bedekking heeft. Daarom zijn antwoord c en d onjuist.