De overeenkomst tussen golfen en een sjiek diner

golfdiner 300Eigenlijk kun je de golfcompetitie vergelijken met een aaneenschakeling van sjieke diners in verschillende restaurants met elk een eigen identiteit.

Immers de amuse van de dag begint al bij de ontvangst op de golfbaan. We genieten van een café-crème met een petitfourtje bereid van puur lokale ingrediënten, om alvast energie op te doen om aan het heerlijke menu van de dag te starten.

De entree bestaat uit een lichte combinatie van caloriearme spierrekoefeningen en het inslaan van langzaam gegaarde golfballetjes. De slagen worden vervolgens fraai uitgevoerd op een bedje van kunstgras met een decoratie van een rechtopstaand plastic tee-koekje.

De entourage van elk restaurant wordt getypeerd door een natuurlijke sfeer. Deze komt tot uiting door de vele zorgvuldig samengestelde kleurrijke veldboeketten, omgeven door scherp getrancheerde grasvelden en rijkelijk met zeebanket gevulde vijvers. Zelfs de speelse zandbakken maken indruk.

 

Het soeptrio-tje bestaat uit een gebonden consommé van korte en lange chipjes, een dubbel getrokken lange put en een helder bouillonnetje van een fraaie tip-in.

Dat is echt genieten. Je voelt dat je langzaam tot rust komt en dat je heerlijk ontspant bij dit smakelijke dagmenu.

Het hoofdgerecht kent een compositie van een aantal fraai opgemaakte golfsters die met blinkend gepoetste zilveren drivers de eerste hapjes nemen van licht gefrituurde teetjes opgediend op de rode teebox. Hole voor hole genieten zij van kleine hapjes voorwaarts. Soms nemen zij een klein slokje tussendoor om de smaak van het golfspel nog beter tot zijn recht te laten komen.

Aan sommige tafels wordt er druk geconverseerd en luid gelachen. Aan andere tafels neemt de rust de overhand en is men gefocust op het complexe smaakpalet van de gerechten.

Er is werkelijk niets aan het toeval overgelaten om de maaltijd tot een ware belevenis te maken. We zien biologisch geblancheerde handschoentjes en gepocheerde golfschoenen met een bijpassend garnituur van gesauteerde sokken.

Een 3x in ijswater gewassen polo onder een trui van gepureerde lamswol completeren het geheel. Een enkeling heeft veel honger, dus die bestellen een supplement van gegratineerde golfpetjes, ingelegde birdieboekjes en gemarbreerde pitchforks.

Na hole 18 vormt het samenzijn in het clubhuis het culinaire hoogtepunt van deze dag: het grand dessert. Gesuikerde verhalen, die je een beetje op het verkeerde been zetten. Ze worden namelijk ongezouten gepresenteerd. Het extra hapje exotisch fruit geeft een frisse kwinkslag aan de smaakbeleving en dat brengt het gerecht weer in balans. Het toefje slagroom is de kers op de taart. Het doet denken aan de lichtvoetigheid en het plezier van de golfdag.

Het laatste slokje wijn heeft een soepele en ronde afdronk. Vol in de mond, met soms een licht zuurtje en een beetje wrang. Op andere momenten is de nasmaak zoet, maar complex door de vele accenten van zo’n golfdag.

Afgelopen zondag is voor ons team een feestelijke dag geweest. Het 3-sterren menu heeft ons heel goed gesmaakt! 11-7 gewonnen!

Namens dames 1,
Marij Coolen