Dames 1 gaat internationaal!
Kent u de gemeente Voerendaal in Z-Limburg? Dat is een gemeente, welke bestaat uit 5 dorpen met daarnaast 20 buurtschappen en gehuchten. Die 25 subplaatsjes hebben ook allemaal weer een naam. Alleen wij verstaan het niet als de 12425 inwoners de namen van deze plaatsjes uitspreken. Zo zeggen ze tegen Voerendaal, ‘Voelender’ en heet het gehucht Weustenrade, ‘Geweustrao’. Weinig nieuwbouw te zien, wel veel historie in kasteeltjes, kerken en boerenhoeves. Onze tegenstanders op 12-4-2015 zijn lid van Golf en Country Club ‘Hoenshuis’ uit Voerendaal.
We hebben ons goed voorbereid. Zo hebben we voorgespeeld en glooiende Limburgse golfbanen verkend. We hebben we onze geliefden al op zaterdagavond gedag gezegd om de nacht door te brengen in Z-Limburg. Op tijd naar bed (ik weet niet hoe dat heet in het Z-Limburgse), een stevig ontbijt, teambuilding, rek- en strekoefeningen en de nodige peptalk maakt dat we helemaal klaar zijn om als Brabo’s in Z-Limburg ons vrouwtje te staan.
We verwachten een kennismaking met dames uit het landelijke en heuvelachtige Voerendaal, waarbij de Limburgse tongval en dialect de boventoon voeren. Maar wat schetst onze verbazing, de voertaal is niet het Limburgse dialect maar Engels. Termen als ‘don’t worrie about that’, ‘downhill’, ‘uphill’, ‘keep left or right’ and ‘good shot’ vliegen ons om de oren.
Wat blijkt; het wiegje van de leden van Hoenshuis heeft misschien wel in Voerendaal gestaan, maar om enige kans te maken in de competitie zijn ze internationaal gegaan.
Onze tegenstanders zijn vanuit Qatar en Düsseldorf ingevlogen. Zelfs een dame uit Kenia maakt onderdeel uit van het team. They told us, dat zij op trainingskamp waren geweest in Spain. En dat ze een tournament hadden geplayed in Switzerland. En dat they were very succesful in Switzerland. En that they had connections, so that they could play golf in an international context. And that it was very funny out there. En na 3 verloren holes, did we discover that the most of them had a single Playing Handicap…….
Enigszins verrast en overdonderd said we: “Oooooooh!”
Over 2 weken zijn onze Limburgse poulegenoten te gast bij het Woold. Wij hebben ons voorgenomen om onze eigen taal te gaan praten. We heten onze gasten welkom op een manier die de gastvrijheid van het Woold typeert. We drinken dan een pilske of een glèèske sjardonnee en eten misschien wel èrpel mi goei vlis. We creëren een sfeer van Brabantse gezelligheid en gemoedelijkheid. We lopen ons rondje golf en snel daarna vullen we het terras met vrolijkheid en sfeer. We blijven bij onze ‘roots’ (woord wat ik gisteren geleerd heb) en doen gewoon ons ding. Ge wit wel; gewoon bijzonder en bijzonder gewoon!
Jullie begrijpen het al. We hadden geen schijn van kans: 18-0 verloren.
Namens dames 1
Marij Coolen